Președintele polonez Andrzej Duda a obținut majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică

Președintele polonez Andrzej Duda a obținut majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică
scris 29 iun 2020

Președintele polonez Andrzej Duda a obținut majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, potrivit unui exit poll, creând condițiile pentru un vot strâns în turul al doilea, care ar putea configura relațiile Poloniei cu Uniunea Europeană în anii următori, transmite Reuters.

Realegerea președintelui Duda, un aliat al guvernului, care se va confrunta în turul al doilea cu primarul liberal al Varșoviei Rafal Trzaskowski, este esențială pentru ca partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție să își pună în aplicare agenda conservatoare, inclusiv reforme despre care Uniunea Europeană susține să subminează independența justiției, scrie News.ro.

FOTO Frații Pavăl aproape au terminat lucrările la cel mai mare magazin Dedeman CITEȘTE ȘI FOTO Frații Pavăl aproape au terminat lucrările la cel mai mare magazin Dedeman

Președintele are dreptul să respingă legi prin veto, iar Trzaskowski, candidatul celui mai mare partid de opoziție, Platforma Civică de centru, s-a angajat să oprească reformele despre care afirmă că erodează democrația.

”Doresc să mulțumesc tuturor pentru vot”, a afirmat Duda în fața suporterilor după publicarea exit poll-ului.

Rezultatul final al votului din primul tur sunt așteptate în această săptămână.

Duda a obținut 41,8% din voturi, iar Trzaskowski s-a plasat pe locul al doilea, cu 30,4%. Întrucât niciunul dintre cei 11 candidați nu a obținut peste 50% din voturi în primul tur, turul al doilea va fi organizat pe 12 iulie.

Duda este considerat de mult timp ca fiind favorit pentru câștigarea  alegerilor, dar unele sondaje recente au arătat că Trzaskowski va câștiga în turul al doilea.

viewscnt
Afla mai multe despre
andrzej duda
polonia
alegeri