Producția de automobile în Rusia a scăzut la cel mai redus nivel de după destrămarea URSS

Producția de automobile în Rusia a scăzut la cel mai redus nivel de după destrămarea URSS
scris 2 feb 2023

Industria auto din Rusia a încheiat anul 2022 cu cele mai slabe rezultate de după destrămarea URSS, în condițiile în care producția de automobile a scăzut cu 67%, pe măsură ce sancțiunile occidentale și exodul constructorilor străini au dus la comprimarea pieței, arată datele oficiale, transmite Reuters.

Uzinele din Rusia au produs anul trecut 450.000 de automobile, conform datelor oficiului federal de statistică (Rosstat).

Dmitri Medvedev propune legalizarea furtului de proprietate intelectuală în Rusia CITEȘTE ȘI Dmitri Medvedev propune legalizarea furtului de proprietate intelectuală în Rusia

Înainte de 2022, cel mai slab an pentru producția de automobile a Rusiei după colapsul URSS, în 1991, a fost anul 2009, după criza financiară mondială, când uzinele din Rusia au produs aproape 600.000 de automobile, arată datele firmei de analiză ASM-Holding.

Sancțiunile internaționale introduse după debutul ofensivei rusești în Ucraina au pus capăt la două decenii de investiții mari făcute de marii constructori auto mondiali în Rusia. Țările occidentale au interzis în special exportul de componente auto spre Rusia, ceea ce a creat probleme importante pentru sectorul de logistică din Rusia. Pe lângă interzicerea exportului de piese auto, în special europene, numeroși constructori au oprit vânzările de automobile în Rusia, precum Audi, Honda, Jaguar sau Porsche. Alți constructori au încetat să mai producă automobile în Rusia, cum este cazul Renault, BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen sau Volvo, scrie Agerpres.

Începând din vara lui 2022, producția la uzinele auto din Rusia, care a trebuit să fie oprită din cauza lipsei de componente importate, a început să fie reluată parțial, în principal la uzinele Avtovaz, cel mai mare constructor auto rusesc. Avtovaz a reluat producția anumitor modele Lada, însă fără anumite caracteristici care depind de componentele importate. Tot la finele anului trecut a fost reluată producția automobilelor Moskvich la fosta uzină Renault din apropiere de Moscova.

Cu toate acestea, în luna decembrie 2022 producția de automobile în Rusia a înregistrat un declin anual de 68% până la 40.300 de unități.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
masini