Redresarea economică modestă a Greciei, deturnată de coronavirus: FMI anticipează o contracție a PIB de 10% și o rată a șomajului de peste 22%

Redresarea economică modestă a Greciei, deturnată de coronavirus: FMI anticipează o contracție a PIB de 10% și o rată a șomajului de peste 22%
scris 29 apr 2020

Optimismul revenise în Grecia după 10 ani de dificultăți economice exreme, tulburări sociale și perspective economice dificile, dar pandemia de coronavirus îi face pe greci să fie și mai îngrijorați în privința viitorului, relatează CNBC.

Fondul Monetar Internațional anticipează că economia elenă se va contracta în acest an cu 10%, iar rata șomajului va urca la 22,3%, scrie News.ro.

”Mă așteptă să devin șomer”, a declarat un grec în vârstă de 34 de ani, Vassilis, care lucrează de 11 ani în turism, din care în ultimii trei prezentând comorile ascunse ale Greciei turiștilor străini. El a spus că tururile culinare, prin care turiștii erau conduși în piețele deschise și restaurantele locale, erau cele mai populare.

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor anunță: Prelungirea șomajului tehnic poate fi o variantă pentru firmele ținute în continuare închise de către stat CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor anunță: Prelungirea șomajului tehnic poate fi o variantă pentru firmele ținute în continuare închise de către stat

”Ne așteptam să avem cel mai bun sezon din istorie (în vară), peste datele record obținute anul trecut. Așa că de vină este numai virusul”, a spus Vassilis, care se teme pentru cariera sa.

”Chiar și în perioada de vârf a crizei economice am avut serviciu”, a spus el.

Grecia a solicitat primul ajutor financiar în urmă cu 10 ni, în aprilie 2010 și a avut nevoie de trei programe de susținere financiară, condiționate de măsuri stricte de austeritate, ultimul încheiat în august 2018.

În ultimul timp, economia a dat semne de redresare. PIB-ul a crescut anul trecut cu 1,9%, iar rata șomajului a fost de 17,3%, cu mult sub nivelul ce 27,5% atins în 2013, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat.

Pandemia de coronavirus va inversa însă redresarea modestă, potrivit FMI.

“Situația coronavirusului va deturna mult-așteptata redresare a economiei elene”, a afirmat Athanasia Kokkinogeni, analist senior pentru Europa la firma de cercetare DuckerFrontier.

Grecia este una dintre țările care au impus rapid măsuri stricte de distanțare socială pentru a preveni răspândirea virusului, iar experți britanici în domeniul sănătății afirmă că acest lucru a contribuit la numărul relativ mic de cazuri apărute în statul elen.

Măsurile au blocat însă sectorul turismului.

”Turismul și industria călătoriilor au o contribuție de 21% la economia Greciei. Din cauza pandemiei, este închisă pentru turismul din UE și din afara UE... riscând să provoace o recesiune puternică a economiei elene puternic îndatorată și pierderi mari de locuri de muncă în turism și servicii”, a spus Kokkinogeni.

Fără turiști, industria este în pauză. Dar venirea turiștilor străini în Grecia riscă să provoace creșterea cazurilor de coronavirus.

În consecință, guvernul grec vrea să stabilească un set comun de proceduri de sănătate, cu alte state eurpene, pentru a readuce încrederea în rândul vizitatorilor străini, protejând în același timp lucrătorii locali.

Turismul are o contribuție de 10%-11% la PIB-ul european, angajând 27 de milioane de persoane, direct sau indirect, în special în țările din sudul Europei.

Săptămâna trecută, comisarul UE Thierry Breton a spus  parlamentarilor europeni că din cauza Covid-19 industria europeană a turismului ”se confruntă cu riscul clar al intrării în faliment a unor companii și cu pierderea de locuri de muncă”.

Grecia intenționează să redeschidă sectorul turismului în luna iulie. Majoritatea turiștilor vizitează țara mediteraneeană începând din luna martie. Grecia a luat măsurile de izolare începând din 23 martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
economie
fmi