Republica Moldova instituie stare de urgență și mandatează o companie să achiziționeze gaze. Până în prezent nu a fost rezervată capacitate de import din România, Chișinăul refuzând să achite prețul pieței

Republica Moldova instituie stare de urgență și mandatează o companie să achiziționeze gaze. Până în prezent nu a fost rezervată capacitate de import din România, Chișinăul refuzând să achite prețul pieței
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 oct 2021

Până în prezent nu a fost rezervată niciun fel de capacitate de transport gaze în punctul de interconectare dintre România și Republica Moldova de la Ungheni, în pofida faptului că Transgaz a scos la licitație de 3 zile capacități de export, iar Republica Moldova va institui vineri starea de urgență, ca urmare a eșecului negocierilor cu Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor de către gigantul rus.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

UPDATE Parlamentul a decis instituirea stării de urgență în Republica Moldova pe o perioadă de 30 de zile în contextul crizei gazului, măsură solicitată de guvernul de la Chișinău pentru a putea achiziționa gaze din surse alternative, în condițiile în care Gazprom nu mai livrează cantități suficiente pentru a asigura consumul.

Potrivit unor surse din piață, nu a fost efectuată nicio o rezervare de capacitate în punctul de interconectare Ungheni, ca urmare a refuzului oficialilor și/sau companiilor din Republica Moldova de a plăti prețul pieței pentru gazele pe care ar putea să le importe din România.

În prezent, prețul spot pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) se situează la aproximativ 450 lei/MWh.

Vineri, potrivit presei de la Chișinău, care-l citează pe premierul moldovean Natalia Gavrilița, Comisia pentru situații excepționale a solicitat Guvernului și Parlamentului instituirea stării de urgență.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

”La Moscova a avut loc o nouă rundă de negocieri, situația s-a mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivă și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. Pe piața gazelor naturale din R. Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 milioane de m3, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit doar de 67%. Presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. Deoarece MoldovaGaz nu se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară de gaze, suntem impuși să ne mișcăm mai repede pe planul de alternativă”, a precizat Gavriliță.

Contractul Moldovei cu Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie. Guvernul a cerut o prelungire, dar nu a acceptat prețul dorit de Gazprom, de 790 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze.

Premierul Republicii Moldova a adăugat că, în urma acestei decizii, “compania Energocom va achiziționa volume de gaz natural care va veni în rețeaua de gaz națională și vom readuce presiunea pe sistem la una normală ca să putem asigura țara cu gaze”.

De altfel, în urma instituirii stării de alertă în urmă cu 9 zile, Enercocom a postat un anunț prin care anunță că dorește să achiziționeze gaz, termenul de depunere a ofertelor fiind vineri, 22 octombrie.

Site-urile de informații din Lituania blochează comentariile publice despre COVID-19 CITEȘTE ȘI Site-urile de informații din Lituania blochează comentariile publice despre COVID-19

Decizia instituirii stării de urgență arată că nu s-a prezentat nimeni la licitație, nici pe punctul de import de la Ungheni (fapt confirmat și de rezultatul licitațiilor Transgaz), nici prin cel de la Oleksiivka, de pe granița Republicii Moldova cu Ucraina.

Transgaz a anunțat recent că, începând cu ziua de miercuri, oferă capacitate de rezervare disponibilă în punctul de interconectare (PI) Ungheni, pentru companiile dispuse să exporte (sau să importe, însă nu e cazul dată fiind criza de la Chișinău) gaze în Republica Moldova.

Licitațiile nu se vor face pe platforma GMOIS, deținută și operată de SNTGN Transgaz SA, ci pe platforma pe care se fac și celelalte licitații de pe punctele de interconectare cu UE, RBP.

Pentru anul gazier în curs, Transgaz precizează că se vor oferi produse de capacitate fermă grupată zilnice, lunare și trimestriale, și intrazilnice, pe ambele direcții de transport. În situația în care, la licitațiile zilnice, oferta de capacitate fermă grupată a fost epuizată, sau nu a fost oferită, Transgaz va oferi produse de capacitate întreruptibilă pentru ziua următoare.

Pe 7 octombrie, Moldovagaz, divizia de peste Prut a gigantului rus de stat Gazprom și cel mai mare furnizor de gaze naturale din Republica Moldova, a cerut clienților săi să își reducă consumul, cel puțin temporar.

"Din cauza faptului că acordul cu SAP Gazprom (compania-mamă din Rusia – n.r.) privind condițiile de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova a fost prelungit în ultima zi a lunii septembrie, cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, SAP Gazprom nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021", a transmis Moldovagaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
import
export
republica moldova
stare de urgență