Republica Moldova va plăti un avans către Gazprom pentru livrările de gaz pe septembrie

Republica Moldova va plăti un avans către Gazprom pentru livrările de gaz pe septembrie
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2022

Republica Moldova este pregătită să facă o plată către Gazprom pentru livrările de gaz pentru această lună, pentru a reduce temerile potrivit cărora concernul rus ar putea reduce sau tăia livrările de la 1 octombrie, a anunțat vicepremierul moldovean Andrei Spînu, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie.

Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz și OMV Petrom, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

''În următoarele câteva zile, Moldovagaz va plăti grupului Gazprom un avans în valoare de 33,89 milioane de dolari pentru luna septembrie'', a declarat Spînu pentru postul Pro TV Chișinău.

VIDEO PROFIT LIVE Octavian Fanea, CEO Kadra: Cererile pentru modernizarea sectorului medical continuă și în 2022. Multe s-au schimbat în bine CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Octavian Fanea, CEO Kadra: Cererile pentru modernizarea sectorului medical continuă și în 2022. Multe s-au schimbat în bine

Compania de stat din sectorul gazului moldovenească a plătit către Gazprom pentru livrările pentru luna august, dar o sursă din companie declarase pentru Reuters că Moldovagaz face eforturi pentru a efectua o plată în avans de 50% pentru septembrie, în sumă de 33,89 milioane de dolari, scrie Agerpres.

Una dintre cele mai sărace țări din Europa, Republica Moldova se bazează pe gazul rusesc. Lovită de creșterea prețului gazelor după începerea invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova se confruntă și cu problema staționării de trupe ruse în regiunea separatistă Transnistria.

Anterior, președintele Maia Sandu afirmase că țara sa analizează posibilitatea unor surse de energie alternative. ''Nu avem încredere că Gazprom va continua furnizarea de gaz către Republica Moldova după 1 octombrie. De la această dată, prețul pentru Moldova conform contractului actual ar trebui să fie semnificativ mai mic'', a susținut lidera pro-occidentală.

''În cazul reducerii sau opririi livrărilor, examinăm posibilitatea aprovizionării cu resurse energetice din surse alternative'', a spus ea.

Andrei Spînu a afirmat că Republica Moldova s-ar putea să nu afle despre o tăiere a livrărilor ''până în ultimul moment''. Dar în acel caz, țara sa ar primi gaz la prețul pieței prin conducta Iași - Chișinău, care pleacă din România.

''Nu suntem îngrijorați pentru octombrie'', a mărturisit el, adăugând că există peste 30 de milioane de metri cubi de gaz în instalații de stocare în România, iar consumul de gaz va scădea în octombrie ca urmare a trecerii la petrol.

Spînu a mai ținut să remarce că un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a achiziționa gaz din surse alternative ar fi suficient pentru 170 de milioane de metri cubi de gaz. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
republica moldova