Rusia condamnă Apple la o amendă record. Autoritățile ruse și-au intensificat ofensiva împotriva internetului, dublată de o luptă împotriva marilor giganți informatici străini

Rusia condamnă Apple la o amendă record. Autoritățile ruse și-au intensificat ofensiva împotriva internetului, dublată de o luptă împotriva marilor giganți informatici străini
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2021

Agenția antimonopol rusă (FAS) a condamnat gigantul american Apple la o amendă record de peste 12 milioane de dolari pentru "abuz de poziție dominantă", relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Plângerea aflată la originea acestei amenzi a fost depusă de compania de securitate cibernetică Kaspersky în 2019. Grupul rus a acuzat Apple că a interzis accesul la o aplicație de control parental aparținând Kaspersky într-un moment în care gigantul american urma să lanseze o aplicație similară, arată Agerpres.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

"Din punctul nostru de vedere, (gigantul) Apple pare să fi utilizat poziția sa de proprietar al platformei pentru a dicta condițiile și a-i împiedica pe ceilalți dezvoltatori să opereze pe picior de egalitate cu el", afirmase Kaspersky într-un comunicat în 2019.

"Cu tot respectul, dar nu suntem de acord cu decizia Serviciului federal antimonopol rus și vom contesta decizia sa", a reacționat la rândul său Apple într-un comunicat transmis AFP.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

"Suntem mândri că am ajutat sute de mii de dezvoltatori în Rusia, inclusiv Kaspersky, să ajungă la peste un miliard de clienți în 175 de țări prin App Store", afirmă Apple.

Autoritățile ruse și-au intensificat ofensiva împotriva internetului, dublată de o luptă împotriva marilor giganți informatici străini.

Săptămâna trecuta, FAS a deschis o anchetă împotriva Google și a platformei sale video YouTube, tot pentru "abuz de poziție dominantă".

Rusia obligă acum toate dispozitivele smart, printre care telefoanele, calculatoarele și televizoarele, vândute în țară să aibe software rusesc preinstalat ca parte a ceea ce unii au descris drept „legea împotriva Apple”.

Legea se aplică  tuturor dispozitivelor produse și vândute în țară, Reuters relatând că măsura este considerată de Moscova ca un ajutor acordat companiilor rusești de software aflate în concurență cu cele internaționale.

Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei

Legea a fost un răspuns direct la adresa Apple și a ajuns să fie cunoscută în cercurile din Rusia drept „legea împotriva Apple” chiar dacă gigantul tech american a fost de acord luna trecută să permită persoanelor să instaleze software rusesc pe telefoanele lor.

În ultimii ani autoritățile de la Moscova au luat tot mai multe măsuri împotriva companiilor tech americane prezente în țară și au încercat să încurajeze folosirea „internetului suveran” controlat de guvern.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Recent, Rusia a restricționat accesul la Twitter și a amenințat că va bloca definitiv platforma socială dacă nu înlătură conținutul despre care autoritățile afirmă că ar încălca legile ruse.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
apple
putin
twitter