Rusia testează ''internetul suveran''

Rusia testează ''internetul suveran''
scris 23 dec 2019

Rusia testează luni echipamente care urmează să-i permită să-și izoleze Internetul de serverele mondiale și să-i garanteze funcționarea în cazul unui atac cibernetic mondial, în cadrul unei legi controversate care a intrat în vigoare la începutul lui noiembrie, relatează AFP.

Este vorba despre testarea, în poligoane specializate, a mecanismelor de reacție față de ”amenințări” la adresa unei funcționaări stabile și securizate a Internetului în Rusia, potrivit Ministerului rus al Comunicațiilor, citat de agenția rusă publică de presă RIA Novosti.

Utilizatorii Internetului obișnuit ”nici măcar nu vor observa că aceste teste sunt în curs”, a dat asigurări un purtător de cuvânt al ministerului, Evgheni Novikov, citat de agenție.

Potrivit Kremlinului, această lege este menită să protejeze ”segmentul rus” al Internetului, în cazul unei deconectări a marilor servere mondiale situate în Europa și în Statele Unite, scrie News.ro.

Split TVA abrogat - Va fi eliminat de la 1 februarie, de astăzi se oprește înscrierea de noi firme în split TVA, însă firmele vor putea recupera banii abia după 1 februarie, între timp putând fi executate de creditori, inclusiv de ANAF CITEȘTE ȘI Split TVA abrogat - Va fi eliminat de la 1 februarie, de astăzi se oprește înscrierea de noi firme în split TVA, însă firmele vor putea recupera banii abia după 1 februarie, între timp putând fi executate de creditori, inclusiv de ANAF

Scopul este să se permită serviciilor de stat și rețelei bancare ruse să funcționeze inclusiv în cazul unui război sau unor atacuri cibernetice masive.

Concret, traficul Internetului va fi reorganizat astfel încât să se reducă cantitatea de date transmisă prin străinătate.

În acest scop, furnizorii de acces la Internet sunt obligați să instaleze până în 2021 - anul viitoarelor alegeri legislative în Rusia -, în rețelelor lor, o infrastructură specială, furnizată de către autorități - a cărei natură nu a fost dezvăluită.

Această tehnologie va permite jandarmului rus al telecomunicațiilor - Roskomnadzor - să efectueze, dacă este necesar, o ”inspecție profundă a pachetelor” (DPI), adică o analiză a întregului trafic care tranzitează prin serverele ruse și să redicrecționeze acest flux către site-uri sau servicii specifice.

Roskomnadzor va avea de asemenea posibilitatea să plaseze traficul național sub ”controlul (său) centralizat”, în cazul unei ”amenințări la adresa integrității sale”.

Concret, el va putea bloca orice site sau conținut în mod direct, o sarcină care revine în prezent operatorilor, de care se achită cu un succes variabil.

Autoritățile ruse insistă asupra faptului că nu este vorba deloc despre o izolare a Internetului rus sau despre faptul că se dotează cu mijloace în vederea unei cenzuri generalizate.

”Internetul liber și Internetul suveran, aceste două noțiuni nu se contrazic”, a declarat președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, în conferința sa anuală de presă.

Legea vizează să se asigure de faptul că ”avem resurse care pot fi activate pentru ca să nu fim tăiați de la Internet”, a subliniat el.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
rusia
internet