Rușii care dau dovadă de ”lipsă de respect” față de autorități online pot face 15 zile de închisoare, prevede o lege adoptată de Parlament

Rușii care dau dovadă de ”lipsă de respect” față de autorități online pot face 15 zile de închisoare, prevede o lege adoptată de Parlament
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2019

Persoanele care dau dovadă de ”lipsă de respect” online față de conducătorii țării, inclusiv față de Vladimir Putin, riscă să ajungă după gratii, prevede o lege controversată de Parlamentul rus, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Legea, denunțată ca amintind de cenzura care-i viza în perioada sovietică pe disidenți - prevede de asemenea pedepsirea prin amenzi de până la 100.000 de ruble a persoanelor care fac postări online ”indecente” ce denotă o ”lipsă de respect flagrantă față de societate, țară, simbolurile oficiale ruse, Constiuție sau autorități”, scrie News.ro.

Recidiviștii riscă amenzi de două ori mai mari sau închisoarea timp de 15 zile.

EXCLUSIV Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiții de pe Wall Street, își vinde hotelul din România, tranzacție globală de 450 milioane dolari CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de investiții de pe Wall Street, își vinde hotelul din România, tranzacție globală de 450 milioane dolari

De exemplu, cei care scriu online ”Putin este un nenoricit” sau fac glume pe seama Parlamentului riscă să fie vizați de această lege, potrivit lui Aleksandr Verhovski, directorului Centrului Sova, care monitorizează abuzuri ale legislației împotriva extremismului.

Alți observatori denunță faptul că legea este atât de vag formulată, încât orice critică online a autorităților, inclusiv imitații satirice, ar putea fi etichetate drept ”lipsă de respect”.

”În curând vom spune glume despre autorități în șoaptă, în bucătărie”, a scris pe Facebook un avocat din Moscova, Serghei Șavkin.

Legea, inițiată de senatorul Andrei Klișas din cadrul Partidului Rusia Unită al lui Putin, a fost criticată inclusiv de către unii parlamentari și oficiali guvernamentali.

”Una dintre sarcinile organelor guvernamentale este să asculte senine criticile la adresa muncii lor”, a declarat pentru cotidianul Vedomosti un adjunct al ministrului Comunicațiilor, Aleksei Volin.

”Dacă nu mai tratăm un imbecil drept imbecil, el tot imbecil rămâne”, a declarat un deputat din cadrul Partidului Liberal-Democrat al Rusiei (LDPR, naționalist), Serghei Ivanov, care susține de obicei inițiativele Kremlinului.

Klișas respinge acuzațiile potrivit cărora legea reprezintă o formă de cenzură și apreciază că autoritățile sunt ”prin ele însele demne de respect”.

Vladimir Putin urmează să promulge legea, în săptămânile următoare, pentru ca textul să intre în vigoare.

Parlamentul a adoptat, de asemnea, separat, un proiect inițiat tot de către Klișin, prin care autoritățile sunt abilitate să închidă pagini de web care publică informații ”lipsite de respect” sau știri false (”fake news”).

Însă Klișas a insistat că legea nu va fi folosită împotriva site-urilor independente sau ale opoziției și că nu afectează ”presa tradițioală”.

Aceste legi au fost adoptate în contextul în care cota încrederii în Putin a scăzut la 33% - cel mai mic nivel din ultimii 13 ani -, în urma unei creșteri a vârstei de pensionare cu cinci ani.

Potrivit acestui sondaj, realizat în ianuarie de Centrul de cerectare a opiniei publice, o instituție de stat, cota popularității lui Putin a scăzut cu 37 de puncte procentuale față de nivelul la care se afla în 2015.

Putin ar fi extrem de sensibil la insulte. unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut după ce a ajuns la putere, în 2000, a fost să țintească o emsiune satirică a postului de televiziune NTV, ”Kukly” (”marionete”).

Într-un episod difuzat în ianuarie 2000, a fost prezentat drept un pitic pueril și malefic care mormăie obscenități. În doar câteva luni, statul a preluat controlul asupra NTV, iar glumele despre fostul agent KGB au dispărut rapid de pe ecranele televiziunilor ruse.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
inchisoare
respect autoritati