Statele Unite își vor revizui termenii cooperării cu Georgia și introduc restricții de vize

Statele Unite își vor revizui termenii cooperării cu Georgia și introduc restricții de vize

Antony Blinken

Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2024

Statele Unite își vor revizui întreaga cooperare cu Georgia după ce parlamentul acestei țări a adoptat o lege controversată privind "influența străină", a anunțat secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

"Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele Unite și Georgia", a declarat el într-un comunicat, anunțând de asemenea restricții de viză pentru persoanele considerate responsabile de "subminarea democrației" în Georgia, scrie News.ro

Tranzacție discretă - Românii de la Global Records, cea mai mare casă de discuri independentă din Europa de Est, au cumpărat un editor din Los Angeles, fondat de un veteran al industriei, care lucrează cu Justin Bieber, Celine Dion, Kylie Minogue CITEȘTE ȘI Tranzacție discretă - Românii de la Global Records, cea mai mare casă de discuri independentă din Europa de Est, au cumpărat un editor din Los Angeles, fondat de un veteran al industriei, care lucrează cu Justin Bieber, Celine Dion, Kylie Minogue

Blinken a arătat că legea adoptată de parlamentul de la Tbilisi "va sufoca exercitarea libertăților de asociere și de exprimare" și va împiedica activitatea organizațiilor media independente.

Legislația a declanșat proteste masive în Georgia, opozanții denunțând-o ca fiind autoritară și de inspirație rusă. Partidul de guvernământ Visul Georgian susține însă că este necesară pentru a asigura transparența finanțării străine a ONG-urilor și pentru a proteja suveranitatea țării.

Politica de restricționare a vizelor se va aplica persoanelor despre care Blinken a spus că sunt "responsabile sau complice la subminarea democrației în Georgia", precum și membrilor familiilor acestora. "Pe măsură ce revizuim relația dintre cele două țări, vom ține cont de acțiunile Georgiei în luarea deciziilor noastre", a adăugat Blinken.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Washingtonul că șantajează Georgia.

viewscnt
Afla mai multe despre
georgia
sua
vize