Străinii s-au dus în număr mare în Turcia să cumpere case

Străinii s-au dus în număr mare în Turcia să cumpere case
scris 15 dec 2021

Vânzările de case din Turcia către străini au crescut cu aproape 50% în noiembrie, la un nivel record, aducând în țară miliarde de dolari, deprecierea lirei turcești făcând achizițiile mult mai ieftine pentru cei care cumpără cu valută.

Pe un fundal de inflație anuală de peste 20%, piața imobiliară a fost în general dinamică în noiembrie, vânzările totale crescând cu 59% în termeni anuali, până la 178.814 proprietăți, arată cifrele Institutului de Statistică din Turcia, scrie News.ro.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

”Oamenii care văd locuințele ca un mijloc de apărare împotriva inflației au jucat un rol esențial în creșterea bruscă a vânzărilor din noiembrie”, a declarat directorul general al TSKB Real Estate Appraisal, Makbule Yonel Maya, adăugând că ratele mai scăzute ale împrumuturilor băncilor de stat au avut un impact.

Lira a scăzut luni la un minim record de 14,99 unități față de dolar, reprezentând o reducere la jumătate a valorii în acest an. La nivelul actual de 14,2 unități pentru un dolar, este cu peste 40% mai slabă decât la începutul lunii septembrie.

Altan Elmas, președintele asociației de dezvoltatori și investitori de locuințe Konutder, a declarat că intrările de valută străină datorate vânzărilor de case în cele 11 luni până în noiembrie s-au ridicat la aproximativ 8,5 miliarde de dolari, depășind prognoza sa.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

"Putem ajunge la 10 miliarde de dolari până la sfârșitul anului. Cel mai mare sprijin pentru noul program economic în perioada următoare va veni din vânzările de proprietăți către străini", a spus el.

Președintele Tayyip Erdogan a susținut reduceri agresive ale ratelor dobânzilor pentru a-și susține noul program care pune accentul pe exporturi și credit - în pofida inflației ridicate și a criticilor larg răspândite la adresa politicii monetare din partea economiștilor și parlamentarilor opoziției.

Cele 7.363 de case vândute străinilor în noiembrie au reprezentat cel mai înalt nivel lunar de la începutul seriei de date în 2013.

De departe, cel mai mare număr de cumpărători străini au fost cetățenii iranieni, urmați de irakieni și ruși. Vânzările de proprietăți către străini au fost puternice pe tot parcursul anului, crescând cu 39,4% în primele 11 luni, în timp ce vânzările totale de case au scăzut efectiv cu 9,2% în perioada de 11 luni, comparativ cu un an mai devreme.

Cel mai popular loc pentru vânzările de case către străini a fost Istanbul, cu 2.922 de vânzări, urmat de stațiunea de sud Antalya și capitala Ankara.

Datele au arătat, de asemenea, că vânzările de credite ipotecare din noiembrie au crescut cu 61% față de un an anterior, la 39.366, reprezentând 22% din total în perioada respectivă. Anul trecut, vânzările au crescut datorită împrumuturilor ieftine din perioada pandemiei acordate de băncile de stat, ceea ce a determinat dezvoltatorii imobiliari să lanseze campanii pentru cumpărători.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
case