Turcia majorează semnificativ prețul gazelor naturale pentru utilizatorii industriali și pentru gospodării

Turcia majorează semnificativ prețul gazelor naturale pentru utilizatorii industriali și pentru gospodării
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2022

Firma de stat Botas din Turcia a anunțat majorarea prețului gazelor naturale cu 50% pentru utilizatorii industriali, și cu 35% pentru gospodării, din cauza creșterii globale a prețurilor energiei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

De asemenea, prețul gazelor naturale pentru producția de electricitate va crește cu 44%, de la 1 aprilie, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

Unul dintre cei mai mari importatori de gaze din Europa, Turcia depinde de gazele achiziționate prin conducte din Rusia, Azerbaidjan, Iran, precum și de la furnizorii de gaze naturale lichefiate (LNG).

Costurile cu energia ale Turciei au început să crească în septembrie și în primele două luni din 2022 au înregistrat un avans anual de 212%, la 16,8 miliarde de dolari, arată datele autorităților de la Ankara.

Achizițiile de valută ale Botas de la Banca Centrală a Turciei au atins niveluri record în ultimele luni, din cauza creșterii prețurilor energiei.

Economiștii au calculat că majorarea prețului gazelor naturale pentru gospodării va duce la o creștere a inflației cu 55 de puncte de bază. Impactul secundar al majorării prețului gazelor naturale pentru utilizatorii industriali va duce la o creștere a inflației cu peste 55 de puncte de bază.

În februarie, inflația prețurilor de consum în Turcia s-a situat la 54,4%, în special în urma deprecierii lirei turcești cu 44% față de dolar în 2021. Deprecierea s-a accentuat după o serie de reduceri ale ratelor dobânzilor de către Banca Centrală a Turciei.

În urma recentei creșteri a prețurilor materiilor prime, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, inflația în Turcia ar urma să ajungă la 61,5% în martie, arată rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters. Până la finalul anului ar urma să scadă la 52,2%.

Turcia consumă aproximativ 50 de miliarde de metri de cubi de gaze naturale pe an și este bine plasată pentru a deveni un hub de transport de gaze în regiune, consideră analiștii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
gaze