Ucraina își înscrie în Constituție obiectivul aderării la UE și NATO

Ucraina își înscrie în Constituție obiectivul aderării la UE și NATO
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 feb 2019

Ucraina și-a înscris joi în Constituție aspitația de a adera la Uniunea Europeană (UE) și NATO, într-un vot în Parlament catalogat ”istoric” de către președintele Petro Poroșenko, cu mai puțin de două luni înaintea alegerilor prezidențiale, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Parlamentul a adoptat, în ultima lectură, acest poriect de lege, în prezența șefului statului, un prooccidental, care a supus textul atât aprobării deputaților, cât și membrilor Guvernului său, scrie News.ro.

Textul a fost adoptat de deputați cu 334 din cele 450 de voturi, în contextul în care în vederea modificării Constituției era nevoie de minimum 300 de voturi.

”Este o zi istorică!”, a declarat Poroșenko înainte de vot.

Rusia a înregistrat o creștere economică de 2,3% în 2018, peste estimările oficiale CITEȘTE ȘI Rusia a înregistrat o creștere economică de 2,3% în 2018, peste estimările oficiale

Prin acest text, în Constituție se menționează ”orientarea strategică a Ucrainei către aderarea deplină la UE și NATO”, ceea ce obligă puterile executvă și legislativă să acționeze în acest sens.

Textul marchează ”ireversibilitatea alegerii noastre europene”, și-a exprimat satisfacția, după vot, președintlee Parlamentului Andrii Parubii.

”Ucraina va intra în UE și NATO!”, a promis el.

Unii observatori apreciază că obiectivul modificării Constituției este să blocheze orice încercare de schimbare a direcției geopolitice a Kievului, în cazul victoriei vreunui candidat înclinat către Rusia.

Alții consideră că este vorba despre o operațiune de comunicare a șefului statului, departe de a fi sigur că va obține o victorie în alegerile prezidențiale, prevăzute la 31 martie.

Relațiile între Ucraina și Rusia se află la cel mai scăzut nivel, după anexarea de către Moscova, în urmă cu cinci ani, a Peninsulei ucrainene Crimeea, și izbucnirii, ulterior, a unui război cu separatiști proruși soldat cu aproape 13.000 de morți, care constinuă în estul țării.

Kievul și Occidentul acuză Moscova că-i susține militar pe separatiști, ceea ce Rusia neagă, în pofida multor probe.

Ucraina a adoptat, după ce și-a proclamat independența față de URSS, în 1991, un statut de țară ”nealiniată”, în contextul în care Rusia se opune aprig oricărei extinderi a NATO către est. Ea a abandonat această poziție la sfârșitul lui 2014, la începutul crizei cu Moscova.

Rusia denunță neîncetat apropierea Alianței Nord-Atlatice de frontierele sale, în pofida promisiunii pe care blocul militar a făcut-o de a nu se extinde în această direcția, la căderea fostului bloc comunist.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
nato
ue