UE va propune o nouă metodologie a procesului de extindere, după ce negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord au fost blocate

UE va propune o nouă metodologie a procesului de extindere, după ce negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord au fost blocate
scris 11 dec 2019

Uniunea Europeană a anunțat marți seară că în luna ianuarie va propune o nouă procedură pentru acceptarea de noi membri, răspunzând astfel opoziției exprimate de Franța față de lansarea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, transmite dpa.

Metodologia revizuită pentru tratativele de extindere urmează să facă negocierile de aderare mai ''credibile și predictibile pentru toate părțile'', a declarat comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi, scrie Agerpres.

La finalul Conferinței interguvernamentale de aderare UE-Serbia, desfășurată la Bruxelles, Varhelyi a subliniat că politica de extindere și integrarea Balcanilor Occidentali în UE constituie ''un obiectiv strategic important pentru UE și statele membre''.

Șapte companii aeriene din Republica Moldova nu sunt autorizate să zboare în UE CITEȘTE ȘI Șapte companii aeriene din Republica Moldova nu sunt autorizate să zboare în UE

El a adăugat că noul proces de reformă a extinderii UE va garanta că ''dacă o parte își respectă obligațiile, atunci și cealaltă trebuie să facă la fel''.

Anunțul intervine după ce în octombrie Franța - susținută de Danemarca și Olanda - a blocat lansarea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord.

În prezent, procesul de aderare presupune negocierea a 35 de capitole, prin care statul candidat respectiv trebuie să-și alinieze legislația la cea a Uniunii Europene. Capitolele pot fi negociate simultan, dar acordul de aderare poate fi convenit numai după încheierea tuturor capitolelor de negociere. 

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
extindere