Ungaria conduce redresarea Europei Centrale și de Est

Ungaria conduce redresarea Europei Centrale și de Est
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2021

Economia Ungariei a înregistrat un avans de 2,7%, în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, conducând redresarea Europei Centrale și de Est (CEE), motorul de creștere fiind industria, chiar dacă sectorul auto este afectat de deficitul global de semiconductori, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De la începutul anului, economiile din regiune au trecut la un nivel superior, în urma ridicării restricțiilor, după un an în care pandemia de coronavirus le-a afectat semnificativ, scrie Agerpres.

BAT a contribuit la bugetul de stat cu aproximativ 700 de milioane de lei mai mult în primele șase luni ale anului 2021 față de același interval din 2020 CITEȘTE ȘI BAT a contribuit la bugetul de stat cu aproximativ 700 de milioane de lei mai mult în primele șase luni ale anului 2021 față de același interval din 2020

Avansul trimestrial al economiei ungare l-a depășit pe cel de 2% al vecinei Slovacia și cel de 1,8% înregistrat în România, conform datelor preliminare publicate marți. Bulgaria a înregistrat o expansiune de 0,4% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni.

Săptămâna trecută, Polonia, cea mai mare economie din CEE, a raportat o creștere de 1,9% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, iar Cehia un avans trimestrial sub așteptări, de 0,6%.

În trimestrul doi din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, economia Ungariei a înregistrat un avans de 17,9% iar cea a României de 13%, cel mai rapid ritm de când s-a început publicarea datelor, în 1996. PIB-ul Slovaciei a urcat cu 9,6%, cel mai rapid ritm 2007. Și Bulgaria a înregistrat în ritm anual o expansiune de 9,6%, cel mai semnificativ avans din 2000.

Chiar dacă în trimestrul doi din 2020 multe fabrici erau închise din cauza restricțiilor, producătorii au învățat să se adapteze, deși problemele din lanțul global de aprovizionare și transport au afectat industria, iar unii producători auto au redus producția din cauza deficitului global de semiconductori.

În trimestrul doi din 2021, redeschiderea graduală a magazinelor și a restaurantelor a sprijinit redresarea economiei.

"Redeschiderea economiei a avut efecte benefice asupra tuturor sectoarelor economiei Ungariei. Dacă nu ar fi fost deficitul global de semiconductori care a forțat Audi și Daimler să oprească producția, avansul economiei ar fi fost chiar mai ridicat", a apreciat Gergely Suppan, analist la Takarekbank în Budapesta.

Expansiunea economiei se adaugă presiunii asupra prețurilor în CEE, iar băncile centrale din Cehia și Ungaria au început deja majorarea ratelor dobânzilor pentru a ține inflația sub control.

Analiștii din România sunt împărțiți în privința momentului în care va urma o înăsprire a politicii monetare: în noiembrie 2021 sau la începutul anului viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
economie