Ungaria internționează să vândă active pentru a cumpăra aeroportul din Budapesta

Ungaria internționează să vândă active pentru a cumpăra aeroportul din Budapesta
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 oct 2023

Ungaria a anunțat că vrea să vândă active nestrategice pentru a finanța parțial achiziția aeroportului internațional din Budapesta. Acest anunț a fost realizat de către ministrul ungar al Dezvoltării Economice, Marton Nagy, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pachetul de finanțare ar putea, de asemenea, include fonduri de la buget și bani de la banca de dezvoltare, iar Guvernul se așteaptă la finalizarea discuțiilor până la finalul anului, a adăugat oficialul ungar. Acesta nu a precizat ce active ar putea fi vândute, scrie Adevărul.

VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu profit – Alexandru Anghel, co-fondator SOLO: În 2023 au fost înființate cu 40% mai multe PFA. Avem un foarte mare gap față de piețele vestice CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu profit – Alexandru Anghel, co-fondator SOLO: În 2023 au fost înființate cu 40% mai multe PFA. Avem un foarte mare gap față de piețele vestice

Premierul Viktor Orban și-a exprimat dorința de a răscumpăra participațiile deținute de acționarii străini la companiile considerate de interes "strategic" din Ungaria, așa cum a făcut în sectoarele energiei și media. Executivul de la Budapesta a depus în 2021 o ofertă non-angajantă de a prelua aeroportul din Budapesta însă procedurile au fost oprite ulterior din cauza inflației ridicate și a volatilității de pe piețele financiare globale.

Luna trecută, Guvernul ungar a înaintat o nouă ofertă oficială pentru preluarea unui pachet de 51% din acțiunile aeroportului, iar acționarii acestuia au decis să demareze discuțiile formale cu Executivul, a anunțat firma AviAlliance, care operează aeroportul din capitala Ungariei și este și cel mai mare acționar.

Aeroportul internațional din Budapesta a fost privatizat în 2005, iar acordul de concesionare, negociat pentru o perioadă de 75 de ani, asigură o poziție puternică investitorilor străini, care au dreptul să colecteze aproape toate veniturile generate de serviciile aeroportuare.

Companiile europene de telecomunicații vor mai mulți bani de la giganții IT CITEȘTE ȘI Companiile europene de telecomunicații vor mai mulți bani de la giganții IT

Potrivit Bloomberg, valoarea tranzacției ar putea să se ridice la patru miliarde de euro, iar sursele susțin că Ungaria vrea să preia o participație de 51% via o companie de investiții controlată de stat, în timp ce restul de 49% ar urma să fie preluat de un alt operator aeroportuar.

Grație companiilor low-cost, Ungaria a devenit o destinație populară pentru călătorii.

Recent, aeroportul din Budapesta a anunțat că în 2022 a înregistrat un profit net de 76,6 milioane de euro și venituri de 277,7 milioane de euro, după doi ani de pierderi, ca efect al pandemiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
aeroport