Ungaria va introduce noi restricții la importurile de produse agricole din Ucraina

Ungaria va introduce noi restricții la importurile de produse agricole din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2024

Guvernul ungar va introduce noi restricții la importurile de produse agricole ucrainene, o măsură destinată să îi protejeze pe fermieri de fluctuațiile pieței provocate de importurile ieftine din Ucraina, a declarat ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, informează AP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit oficialului ungar, decizia din 2022 a Uniunii Europene, de a permite importurile fără taxe de produse agricole ucrainene, în ideea de a menține economia Ucrainei pe linia de plutire după invazia rusească, a condus la o "situație de supra-aprovizionare severă și prețuri semnificativ mai mici" pe piața agricolă europeană, scrie Agerpres.

BCE a menținut nemodificată dobânda de referință, pentru a cincea lună consecutiv, indicând însă că ar putea reduce costul creditului în curând CITEȘTE ȘI BCE a menținut nemodificată dobânda de referință, pentru a cincea lună consecutiv, indicând însă că ar putea reduce costul creditului în curând

Istvan Nagy a dat vina pe UE și Executivul comunitar pentru eșecul în a-i proteja pe fermierii europeni, care nu pot concura cu importurile ieftine, și a adăugat că Ungaria va adopta măsuri suplimentare de protecție "care sunt de competența sa națională".

"Bruxelles-ul și Comisia Europeană i-au trădat pe fermierii ungari și în schimb îi sprijină pe oligarhii ucraineni", a spus Nagy, la o conferință de presă organizată joi.

Ungaria are o relație tensionată cu Ucraina, fiind una dintre țările UE care a oferit cel mai mic sprijin Kiev-ului de la debutul invaziei rusești.

Istvan Nagy a afirmat că Executivul de la Budapesta a decis să introducă un plan în cinci puncte pentru a-i sprijini pe fermierii ungari, care include obligația vânzătorilor și companiilor de logistică de a raporta Guvernului ungar care sunt produsele restricționate importate prin Ucraina, indiferent de țara de origine a produselor. De asemenea, produsele procesate realizate din cereale ucrainene vor fi supuse și ele restricțiilor, a adăugat Nagy.

Luna trecută, țările UE au ajuns la un acord de reînnoire a suspendării temporare a taxelor vamale pentru produsele agricole ucrainene exportate în blocul comunitar. Însă, acest acord prevede și unele garanții care vor forța Comisia Europeană să reintroducă taxele dacă importurile de diferite produse vor depăși media importurilor din 2022 și 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
ungaria