Ungaria vrea să elimine plafonarea prețurilor la alimente

Ungaria vrea să elimine plafonarea prețurilor la alimente
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2023

Ungaria vrea să elimine treptat plafonarea prețurilor produselor alimentare de bază, în urma încetinirii inflației, a anunțat premierul Viktor Orban.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oficialul nu a precizat, însă, momentul exact al implementării noilor măsuri.

Raiffeisen își acuză criticii de \'\'aroganță morală\ CITEȘTE ȘI Raiffeisen își acuză criticii de ''aroganță morală", dar va analiza posibilitatea vânzării afacerilor din Rusia

Orban se confruntă cu cele mai mari dificultăți de când a venit la putere, în 2010, deoarece economia încetinește semnificativ, ratele dobânzililor sunt la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană iar rata anuală a inflației depășește 25%.

Plafonarea prețurilor introdusă de Guvernul ungar a fost „utilă" în lupta contra inflației, dar a cauzat perturbări pe piață, iar Executivul lucrează la planuri de eliminare a măsurii, a explicat Orban, informează Agerpres.

„În privința produselor alimentare, în urma incetinirii inflației vom retrage actualele plafonări ale prețurilor și, în mod similar, plafonarea ratelor dobânzilor la creditele ipotecare", a declarat premierul la postul național de radio.

Acesta a adăugat: „Dacă inflația scade sub un anumit nivel, va trebui să luăm decizii de renunțare la mecanismele de apărare pe care le-am introdus din cauza inflației ridicate".

Plafonarea prețurilor la carburanți, eliminată în decembrie

În decembrie, Guvernul de la Budapesta a eliminat brusc plafonarea prețurilor la carburanți, în condițiile în care mulți oameni au intrat în panică și au achiziționat cantități mari de combustibili, dar și din cauza importurilor insuficiente.

Conform datelor MTI, companiile străine și-au redus livrările de combustibili spre Ungaria, după ce autoritățile au plafonat prețurile la benzină și motorină la 480 forinți (1,22 dolari) pe litru.

Pentru prima dată de la mijlocul lui 2021, rata anuală a inflației în Ungaria a încetinit ușor, la 25,4%, în februarie, iar Banca Națională a Ungariei a menținut nemodificată rata dobânzii, în linie cu estimările, și a anunțat că va înăspri și mai mult condițiile de lichiditate, sfidând presiunile Guvernului de a reduce costurile de împrumut, în contextul încetinirii creșterii economiei.

Comisia Europeană previzionează că anul acesta rata inflației în Ungaria se va situa la 16,4%, cel mai ridicat nivel din UE.

Guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a cerut Guvernului premierului Viktor Orban să contribuie la eforturile de reducere a inflației, spunând că țara se confruntă cu riscuri, de la creșterea costurilor serviciului datoriei la o convergență mai lentă. El a cerut la începutul anului eliminarea tuturor plafoanelor de preț deoarece ar fi adăugat inflației încă 3% - 4%, iar bugetul pe 2023 este afectat din cauza presiunilor inflaționiste.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
preturi