VIDEO Putin explică la TV de ce nu poți avea încredere în Wikipedia. Vrea o alternativă rusească

VIDEO Putin explică la TV de ce nu poți avea încredere în Wikipedia. Vrea o alternativă rusească
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mai 2022

Rusia ar trebui să ia în considerare dezvoltarea unei alternative autohtone la Wikipedia, a spus președintele rus Vladimir Putin, punând la îndoială calitatea informațiilor publicate în renumita enciclopedie online, transmite The Moscow Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Informația obiectivă, folositoare, bine gândită, dar și frumos și cu măiestrie prezentată este la mare cerere deoarece este imposibil de folosit doar Wikipedia”, a spus Putin în timpul unei întâlniri cu Maxim Dreval, director executiv al fundației susținute de stat Znanie („Cunoaștere”), potrivit unui transcript al Kremlinului.

ULTIMA ORĂ Gigantul Apple - discuții cu autoritățile române, inclusiv pentru un Centru de cercetare - dezvoltare, după modelul celor din Marea Britanie, Germania, Israel și Franța CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul Apple - discuții cu autoritățile române, inclusiv pentru un Centru de cercetare - dezvoltare, după modelul celor din Marea Britanie, Germania, Israel și Franța

Fondată printr-un decret prezidențial în 2015, Znanie are obiectivul de a îmbunătăți societatea civilă și munca educațională. Proiectul său cheie, „Liga Lectorilor”, are ca scop oferirea unei platforme personalităților oficiale din guvern dar și altor persoane proeminente pentru educarea tinerilor ruși, arată Digi 24.

Dreval i-a spus lui Putin că cunoștințele colective ale lectorilor aprobați de Znanie „formează baza de cunoaștere care deja devine o alternativă la Wikipedia”.

Afirmațiile lui Putin vin în contextul temerilor tot mai mari că Wikipedia se va alătura listei de platforme care au fost interzise de autoritățile ruse de când au fost trimise trupele în Ucraina, deoarece prezintă informații despre război care se contrazic cu narativul Kremlinului.

Autoritatea rusească de reglementare a comunicațiilor, Roskmnadzor, a emis marți un avertisment către Wikipedia cerându-i să șteargă „informațiile de neîncredere” despre „operațiunea specială din Ucraina”.

„Autorii articolelor publicate pe Wikipedia dezinformează intenționat utilizatorii prin (postarea) clară a informațiilor neadevărate”, arată mesajul publicat pe canalul oficial de Telegram al Roskomnadzor.

Autoritățile ruse au adăugat prima dată Wikipedia în registrul guvernamental al site-urilor interzise în 2012, însă portalul a rămas accesibil în Rusia, în ciuda avertismentelor frecvente și temerilor că va fi blocat total.

Statul ar plănui să creeze propria versiune de Wikipedia până în 2023, însă alternativa internă încă nu s-a materializat.

Președintele rus Vladimir Putin le-a explicat la TV rușilor de ce nu poți avea încredere în Wikipedia, afirmând că Rusia ar trebui să aibă în vedere dezvoltarea unei alternative domestice pentru enciclopedia online, relatează The Moscow Times.

„Bineînțeles, informațiile importante obiective, în amănunt, care au fost colectate adecvat și cu pricepere (...) sunt la mare căutare”, afirmă președintele Rusiei. „Și tocmai de aceea pur și simplu nu poți folosi Wikipedia”, explică el, adăugând că „iar noi știm calitatea informațiilor de acolo”, arată Hotnews.

„Dar atunci când ai oameni talentați care sunt profesioniști, în a căror opinii poți avea încredere, asta bineînțeles că valorează mult. Este ca o enciclopedie, dar care trăiește și respiră”, continuă Vladimir Putin.

viewscnt
Afla mai multe despre
wikipedia
rusia
vladimir putin