VIDEO Turcii au ieșit pe stradă împotriva lui Erdogan la Istanbul și Ankara, după ce lira s-a prăbușit. „Averea ta e furată de la noi”

VIDEO Turcii au ieșit pe stradă împotriva lui Erdogan la Istanbul și Ankara, după ce lira s-a prăbușit. „Averea ta e furată de la noi”
scris 24 nov 2021

Proteste antiguvernamentale împotriva partidului aflat la guvernare și condus de Recep Tayyip Erdogan au avut loc marți seara la Istanbul și la Ankara. Manifestanții sunt nemulțumiți de scăderea nivelului de trai și de devalorizarea lirei. Oamenii cer demisia guvernului. În zonele unde se protestează transportul în comun a fost afectat.

Marți, lira turcească a fost în cea mai gravă cădere din ultimii 20 de ani.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Au avut loc demonstrații în districtul Cankaya din Ankara și în zonele Kurtulus și Kadıkoy din Istanbul, inclusiv lângă Piața Taksim. În locurile unde se protestează au fost desfășurate trupe de securitate care au intervenit împotriva manifestanților, transmite publicația duvarenglish.com.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Mulțimea a scandat: „Va veni timpul ca Partidul Justiției și Dezvoltării (formațiunea lui Erdogan care deține puterea în Turcia) să răspundă în fața poporului”, scrie Digi 24.

Sute de studenți de la Middle East Technical University au mărșăluit pe stradă în fața campusului, cerând demisia guvernului turc. Un șofer de autobuz le-a susținut protestul elevilor prin claxonul mașinii. Poliția a intervenit și a anunțat că nu va permite elevilor să părăsească școala pentru a protesta. 

Pe lângă Istanbul și la Ankara, au existat, de asemenea, rapoarte despre proteste în orașul din nord-vestul Turciei, Eskișehir.

Turcia trece prin cea mai gravă criză economică din ultimii 20 de ani

Lira turcească era marți în cădere liberă, doborând un nou record, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan și-a reluat apelurile pentru reducerea dobânzilor, potrivit Bloomberg. Astfel, s-a atins un minim istoric de 12,49 lire pentru un dolar, iar cele 11 zile consecutive de scădere reprezintă cel mai grav declin înregistrat în ultimii 20 de ani. De la începutul anului și până în prezent lira turcească a pierdut 40% din valoare, iar 20% din această scădere s-a înregistrat numai de la începutul lunii noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
erdogan
proteste