Vladimir Putin susține că e criză alimentară în Occident, unde oamenilor li se ''recomandă să consume napi în loc de salată și roșii''

Vladimir Putin susține că e criză alimentară în Occident, unde oamenilor li se ''recomandă să consume napi în loc de salată și roșii''
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2023

Țările occidentale se confruntă cu o penurie de alimente și sunt forțate să renunțe la unele produse, pe fondul sancțiunilor împotriva Moscovei, a declarat președintele rus Vladimir Putin la congresul Uniunii Industriașilor și Întreprinzătorilor din Rusia (RSPP), cea mai mare societate de afaceri din țară și în al cărei consiliu de administrație intră faimoși miliardari ruși din clasamentul Forbes, potrivit The Moscow Times și Vedomosti.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"S-a ajuns până acolo încât lideri din țările occidentale le recomandă cetățenilor lor să consume napi în loc de salată și roșii. Napul este un produs bun, dar până și pentru napi vor trebui să vină tot la noi. Nivelul recoltei noastre este mult mai mare decât cel al vecinilor noștri din Europa", a spus Putin, invocând o presupusă criză alimentară în Occident, scrie Agerpres

ULTIMA ORĂ Consiliul ASF ridică autorizația conducerii Euroins, risc de cerere a insolvenței - surse CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Consiliul ASF ridică autorizația conducerii Euroins, risc de cerere a insolvenței - surse

Putin a amintit că, în martie 2022, după începerea 'operațiunii speciale militare' în Ucraina (așa cum numește Moscova invazia în țara vecină), multe companii occidentale au fost nevoite să părăsească piața rusă la presiunea autorităților.

"La acea vreme, analiștii străini au prezis o depresie și un declin al sectorului de consum, au promis rafturi goale, o penurie masivă de bunuri, un eșec al sectorului serviciilor, dar viața a decis altfel', a spus el.

În acest context, Vladimir Putin a afirmat că țărilor occidentale le va fi greu să se lipsească de îngrășămintele rusești pentru a-și crește producția, declarând că în privința sancțiunilor occidentale situația seamănă, în general, cu proverbul "cine sapă groapa altuia cade chiar el în ea".

Președintele rus i-a asigurat pe cei mai importanți reprezentanți ai comunității locale de afaceri că investițiile lor actuale în economie 'se vor compensa triplu' în viitor, în pofida sancțiunilor occidentale.

Potrivit lui Putin, în ciuda sancțiunilor occidentale introduse din cauza campaniei militare ruse în Ucraina, în țară există "oportunități mari" practic în "orice domeniu de activitate" și pentru toate afacerile, cerându-le miliardarilor ruși "să nu se axeze doar pe obținerea de profit, ci și pe binele public' - să construiască drumuri, spitale și facilități sociale.

În ajunul vizitei lui Putin la RSPP, 15 persoane au demisionat din consiliul de administrație al Uniunii, printre care miliardarii Araz Agalarov (proprietarul grupului Crocus), Leonid Fedun (coproprietar al Lukoil) și Alișer Usmanov (coproprietar al MegaFon și Metalloinvest), conform The Moscow Times.

Kremlinul ceruse anterior o contribuție "voluntară" de 300 de miliarde de ruble la buget din partea marilor oameni de afaceri care fac parte din RSPP. Aceasta ar consta într-o taxă de 5% pe profiturile excedentare, a declarat joi ministrul de finanțe Anton Siluanov.

Chiar dacă autoritățile ruse au evitat o prăbușire a economiei în general pe fondul sancțiunilor, situația nu este nici pe departe atât de optimistă precum dorește să o prezinte Kremlinul. Economia Rusiei se va contracta cu 3% în 2023, anunțase la sfârșitul lunii februarie agenția internațională de rating Moody's în prognoza sa pe termen mediu. Sancțiunile în vigoare vor reduce în continuare potențialul de creștere al Rusiei, aflat deja la un nivel scăzut, de 1,6%, potrivit publicație Forbes.

Rusia a declanșat o invazie în Ucraina, o agresiune neprovocată și nejustificată împotriva unui stat suveran, prima de acest gen în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. Occidentul, inclusiv SUA au impus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei pentru a-i limita mijloacele cu care să-și finanțeze mașina de război.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin