Zelenski anunță că l-a schimbat pe comandantul Forțelor pentru Operațiuni Speciale: Așteptăm noi rezultate!

Zelenski anunță că l-a schimbat pe comandantul Forțelor pentru Operațiuni Speciale: Așteptăm noi rezultate!
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 nov 2023

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat vineri seara că l-a înlocuit pe comandantul Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei și a spus că așteaptă „cu nerăbdare” noi rezultate de la noua conducere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Am făcut o înlocuire în structura de comandă a Forțelor Armate ale Ucrainei - l-am numit pe colonelul Serhi Lupanciuk în funcția de nou comandant al Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Este un ofițer cu experiență - un ofițer de luptă, comandantul potrivit și o persoană care poate adăuga mai multă putere forțelor noastre pentru operațiuni speciale. Așteptăm cu nerăbdare să vedem noi rezultate”, a declarat președintele Volodimir Zelenski în mesajul transmis compatrioților vineri seara, citat de News.ro.

El a precizat că generalul Viktor Horenko, care a comandat până acum Forțele pentru Operațiuni Speciale, va continua să îndeplinească sarcini speciale în cadrul Serviciului de Informații al apărării din Ucraina, serviciu condus de generalul Kirilo Budanov.

Înlocuirea comandantului pentru operațiuni speciale vine în condițiile în care la Ministerul Apărării au intervenit o serie de schimbări după numirea unui nou ministru, în septembrie, în persoana lui Rustem Umerov, care l-a înlocuit pe Oleksii Reznikov, instituția pe care o conducea - nu și el personal - fiind implicată într-o serie de scandaluri de corupție.

Luna trecută, Volodimir Zelenski l-a înlocuit și pe comandantul Forțelor de Apărare Teritorială ale Ucrainei.

Netflix va oferi posibilitatea vizionării offline pentru versiunea cu reclame CITEȘTE ȘI Netflix va oferi posibilitatea vizionării offline pentru versiunea cu reclame

Nu au fost oferite motive pentru aceste înlocuiri de comandanți ai armatei, dar ele intervin după contraofensiva ratată a Ucrainei din această vară.

Șeful Statului Major, generalul Valeri Zalujni, a avertizat săptămâna aceasta, într-un articol publicat în The Economist, că războiul dintre Ucraina și Rusia se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice și de uzură, o fază care ar putea permite Moscovei să își refacă puterea militară. El a spus că armata sa are nevoie de noi capacități militare cheie și de inovație tehnologică pentru a ieși din noua fază a războiului, aflat acum în cea de-a 21-a lună.

Cum trupele rusești au trecut la ofensivă în unele părți din estul țării, Kievul se teme că Moscova intenționează să declanșeze o nouă campanie de atacuri aeriene pentru a-i paraliza rețeaua electrică, la fel ca iarna trecută, aruncând milioane de oameni în întuneric și frig.

Pe de altă parte, președintele Zelenski le-a spus ucrainenilor vineri seara că în această toamnă Kievul are „rezultate bune, foarte importante” în distrugerea sistemelor rusești de apărare aeriană și a avioanelor de luptă inamice. „Vom continua această activitate și în viitor - și le mulțumesc tuturor celor care ne ajută în acest sens”, a spus Zelenski înainte de a anunța înlocuirea generalului Horenko din fruntea operațiunilor speciale.

Ucraina a avut în timpul celor cinci luni de contraofensivă câteva operațiuni spectaculoase în Crimeea, provocând avarii navelor ruse cu ajutorul dronelor amfibie, distrugând sisteme antiaeriene și reușind chiar debarcări de scurtă durată pe țărmul peninsulei anexate de Rusia.

„Fiecare 500 de metri, fiecare kilometru pe care băieții se deplasează înseamnă noi oportunități operaționale pentru Ucraina, inclusiv pentru rachetele noastre”, a arătat președintele ucrainean.

Cum Ucraina pare să găsească tot mai greu forțe de rezervă și se vorbește despre o „oboseală” a susținerii occidentale a Kievului, iar la Washington blocajul politic intern împiedică votarea unui nou pachet de ajutor, Zelenski a încercat să mobilizeze populația și să ridice moralul țării evocând momentele de la începutul invaziei ruse când nimeni nu acorda prea mult credit rezistenței ucrainene.

„De fiecare dată când îi văd pe soldații noștri - pe cei care se află pe linia frontului, pe cei care se pregătesc să se întoarcă pe linia frontului, pe cei care merită distincții de stat - de fiecare dată când îi văd, văd disponibilitatea lor nu doar de a apăra Ucraina, ci și de a învinge de dragul Ucrainei. Pentru a câștiga acest război. Trebuie să ne facem partea noastră. Aceasta este nevoia noastră. Îmi amintesc foarte bine cine și cum se simțeau oamenii pe 24 februarie și în primele zile ale războiului de amploare. Îmi amintesc ce s-a spus și cine a spus. Îmi amintesc cine a crezut și cine a greșit că nu a crezut în Ucraina. Ar trebui să fim încrezători în Ucraina acum, așa cum am fost și atunci. Rusia a vrut Kievul, dar a fost forțată să fugă. A vrut Harkov și a spus că este un oraș rusesc, dar Harkovul nostru este și va fi întotdeauna liber. La fel este și Herson. La fel este și Odesa. Și nu ne vom lăsa poporul nostru în teritoriul ocupat - vreau să audă asta acum. Vorbim despre milioane de vieți”, a punctat Zelenski.

„Toți partenerii știu de ce este nevoie pentru linia frontului, pentru cerul nostru, pentru orașele noastre și pentru mișcarea noastră. Mulțumesc tuturor celor din lume care ne ajută! Le mulțumesc tuturor celor care luptă și muncesc pentru Ucraina!”, a încheiat Volodimir Zelenski.

viewscnt
Afla mai multe despre
zelenski
ucraina
operațiuni speciale
rusia