Startup-ul românesc ShareAI construiește o rețea descentralizată de putere de calcul, prin care utilizatorii pot câștiga bani valorificând timpul mort al dispozitivelor. În prezent în fază de open beta, platforma vizează să devină o alternativă europeană la infrastructura Big Tech, cu 70% din venituri întoarse în comunitate.
Ideea de bază este transformarea dispozitivelor inactive în surse de venit pasiv, într-un model asemănător cu cel al platformei Airbnb, dar aplicat resurselor IT.
„Datorită faptului că este un proiect foarte anevoios din punct de vedere tehnic, suntem pregătiți de aproximativ o lună ca să putem să îi dăm drumul live. În momentul de față, suntem open beta. Asta înseamnă că oricine vrea să se alăture, poate să ne folosească serviciul și astfel să își consume într-un mod inedit puterea computațională a calculatorului, a serverului, atunci când el este, de exemplu, la cafea. O descriere mai bună față de o rețea decentralizată este că facem un Airbnb, dar pentru dispozitive atunci când ele nu sunt folosite”, a declarat Denis Sandu, cofondator ShareAI la emisiunea Profit Live, realizată pe Prima News TV de Profit.ro, de luni până joi, de la 11.00

Proiectul are ca obiectiv principal valorificarea unei puteri de calcul imense și neutilizate aflate în Europa – o resursă care, potrivit lui Denis Sandu, este ignorată în contextul în care companiile mari, precum cele conduse de Sam Altman sau Elon Musk, investesc masiv în noi centre de date pentru a-și mări profiturile. În schimb, ShareAI mizează pe infrastructura existentă, dar inactivă în anumite momente ale zilei.
„Mi se pare că nu ținem cont de faptul că sunt așa de multe dispozitive în momentul de față, așa de multe servere dislocate care au timpi morți”, a declarat Denis Sandu.
Puterea rețelei ShareAI depinde de numărul de dispozitive conectate. Cu cât mai multe noduri intră în sistem, cu atât mai eficientă și puternică devine rețeaua. În plus, modelul este gândit pentru a întoarce 70% din veniturile obținute către cei care pun la dispoziție infrastructura hardware.
„Cu cât mai multă lume se alătură proiectului și împărtășește resursele computaționale în același timp, cu atât puterea noastră va fi mai mare și am putea să avem o șansă reală de a fi o alternativă față de marii jucători în zona de infrastructură, o alternativă care întoarce 70% din fiecare încasare înapoi în comunitate, înapoi celor care își pun dispozitivul la bătaie atunci când nu îl folosesc”, a spus cofondatorul ShareAI.

În ceea ce privește atragerea participanților în rețea, Denis Sandu susține că nu lipsa dispozitivelor este problema, ci mai degrabă atragerea de clienți care să aibă nevoie de această putere de calcul.
„Nu avem o problemă ca să găsim dispozitive care doresc să se alăture rețelei. Efortul se depune acolo, în aducerea de companii care ne folosesc resursele computaționale. Nu am avut nicio problemă cu găsirea de noi dispozitive atunci când nu sunt folosite. Toată lumea vrea să facă bani suplimentari”, a declarat el.
Câștigurile pot varia, dar în cazul unor plăci video de ultimă generație, precum RTX 4090 sau 5090, utilizatorii pot genera profituri lunare de sute de euro, în funcție de cât timp este utilizat dispozitivul și de solicitarea rețelei.
„Noi am făcut niște calcule pentru o placă video care este medium to high end... dacă rețeaua ar fi solicitată la maxim, iar deținătorul ar participa în rețea 8 ore pe zi, timp de 31 de zile, la sfârșit de lună ar rămâne cu 350 de euro profit. După ce și-a plătit curentul, care trebuie luat în calcul, ar rămâne cu 250 de euro. Iar în momentul de față se poate gândi fie că își amortizează investiția, adică placa video, pe un an de zile și continuă în fiecare an de zile să aibă ultima placă și să facă și un profit revânzând-o pe cea care a utilizat-o”, a explicat Denis Sandu.

Totodată, ShareAI poate aduce un avantaj major pentru companiile care dețin infrastructură IT deja achiziționată prin fonduri europene sau capital propriu și pe care nu o folosesc constant. Timpul mort devine astfel nu doar un cost, ci o oportunitate ratată.
Problemele de securitate reprezintă o preocupare firească, dar echipa ShareAI a luat măsuri proactive, atât tehnice, cât și contractuale, inclusiv segmentarea clară între utilizatori individuali și companii, ultimele având posibilitatea de a trimite taskuri doar către noduri certificate contractual.
„...avem măsuri de securitate tehnice și contractuale, dar având în vedere că sunt persoane fizice, e foarte greu să verificăm dacă un actor e rău intenționat sau nu. În momentul în care aflăm lucrul ăsta o să-l și excludem din rețea. Dar ce am făcut proactiv în privința asta este că i-am segmentat”, a precizat cofondatorul ShareAI.

Pe partea de finanțare, startup-ul este susținut din fonduri proprii, prin intermediul agenției Grobly, care furnizează servicii de digitalizare și dezvoltare tehnologică. Modelul actual de autofinanțare este sustenabil pe termen scurt și mediu, dar deschiderea către investitori rămâne o opțiune pentru viitorul apropiat.
„Cu banii de acolo încercăm să ne autosusținem cât de mult posibil și să creștem proiectul fără să apelăm la investitori străini. Acest lucru se poate și schimba foarte rapid în viitorul apropiat”, a spus Denis Sandu.

Pe termen mediu, obiectivul este de a intra pe piața de hosting, cu o soluție care să aducă valoare atât companiilor de găzduire, cât și clienților acestora. Deși are potențial global, ShareAI își începe dezvoltarea în Europa, în linie cu reglementările AI Act.
„Având în vedere că este AI Act, o reglementare la nivel european, nu putem să ne gândim la o globalizare sau la a începe cu ShareAI la nivel global și începem la nivel comunitar în Europa. Ulterior putem să ne gândim să mergem și în alte regiuni. Trebuie să ne concentrăm pe Europa. Pentru următorii 2-3 ani vrem să unim Europa și toate centrele de date, astfel să avem o șansă reală la marii jucători, care alocă sume gigantice. Europa nu știu dacă va avea un astfel de proiect prea curând și chiar dacă l-ar avea, nu cred că ar fi deținut de oameni”, a declarat Denis Sandu la Profit.ro TV.
„În cazul în care proiectul nostru devine un model de business sustenabil și scalabil, fie vor apărea soluții similare, fie se va încerca achiziționarea proiectului nostru sau integrarea produselor sale în ecosistemul pe care îl creăm noi în momentul de față. Deci o posibilă achiziție poate exista în viitor”, a adăugat el.