House of Vlădile, o companie românească fondată în 2018, în București, proiectează și produce tapet, țesături, mobilier, tablouri și accesorii decorative care sunt distribuite atât pe piața locală, cât și în alte țări.
Dragoș Vlădile, cofondatorul companiei, a explicat, la Profit.ro TV, obiectivele ambițioase ale brandului: “creăm un lifestyle românesc cu ambiții mari… ne dorim să punem și design-ul românesc pe harta internațională.”
El atribuie succesul actual și implicării în competiții precum “Românii sunt antreprenori” (organizată de Impact Hub), unde au obținut expunere consistentă și „încununare financiară” a eforturilor precedente.
„Am încercat toate variantele posibile pentru că ne dorim foarte tare ca proiectul ăsta să meargă mai departe și să-l scalăm cât mai mult. Primul pas și cel mai important, dar și cel mai riscant dintre ele, adaugă el, fost să aducem bancherii la masă.
Se pare că ne-a ieșit până în momentul de față, doar că asta vine și cu o presiune a cifrelor. Am făcut împrumuturi pentru investiții, linii de credit, dar asta vine și cu o presiune foarte mare pe cash flow, pe noi ca asociați. Ne uităm și la partea de investitori și am pregătit și pregătim business-ul constant pentru asta, doar că reprezintă o întreagă provocare”, mai spune acesta.

Piața principală rămâne România, însă în ultimii trei ani brandul a început să exporte în Europa, în special tapet, cu contracte majore, inclusiv în Austria pentru hoteluri. Participarea la târguri internaționale precum Milano, Paris, Dubai, Londra și New York — cu un premiu obținut la New York — demonstrează strategia de expansiune .
„Tapetul este produsul nostru cel mai vândut. Avem proiecte mari făcute în Austria, unde lucrăm cu un fond de investiții căruia îi amenajăm hotelurile cu tapet. Participăm la târguri internaționale, am încercat „marea cu sarea”.
Ce ne-a diferențiat pe noi a fost tocmai gândirea „out of the box”, adică într-o perioadă în care se poartă foarte tare minimalismul, noi am venit cu un design maximalist. Deja, clienții noștri din România recunosc partea aceasta pe care noi o creăm, ceea ce pe noi ne bucură foarte tare. Să reușești într-o mare de culori, în momentul de față, să devii iconic în domeniul design-ului este o provocare și ne ajută foarte tare”, precizează Vlădile.
Compania investește constant și în tehnologie, implementând AI în design, producție și automatizare. Vlădile spune că dacă o lucrare dura anterior o lună, acum poate fi realizată „în 10-15 minute” - un salt de eficiență semnificativ.
„Tehnologia pe de o parte ne ajută, dar, pe de altă parte, ne și încurcă foarte tare, pentru că partea conservatoare pe care fiecare antreprenor o are în el, se distruge. E ca un castel de cărți care se distruge foarte ușor. Evident, implementăm AI cât mai mult în companie. Asta ne bucură pe de-o parte, dar ne și sperie foarte tare, pentru că nu putem vedea exact ce se va întâmpla în viitor.
Facem tot posibilul în absolut toate sectoarele să o implementăm. De exemplu, pe partea de design, ceea ce realizam acum 2-3 ani într-o lună de zile, acum facem în 10-15 minute. Acolo este foarte important. În soft-uri pe care le creăm pentru a automatiza și pentru a scala cât mai eficient, în zona de producție de a deveni cât mai eficienți și de a elimina cât mai mult risipa. Peste tot”, explică acesta.

Cea mai mare amenințare percepută de Vlădile este competiția din partea corporațiilor cu resurse masive.
“Cea mai mare îngrijorare o reprezintă partea de concurență, pentru că în mod cert, corporațiile sau companiile care au foarte mulți bani vor putea da foarte ușor la o parte orice business. Nu o să ai cum să te bați cu acești giganți. Și atunci, provocarea rămâne - cum putem noi să supraviețuim și ce vom face într-un orizont de 3-5-7 ani, pentru că concurența neloială va fi din ce în ce mai acerbă.
Ceea ce sper este ca partea aceasta socială și naționalistă în sensul bun să funcționeze din ce în ce mai tare. Să cumpărăm din zona noastră, de la țăranii noștri produsele, să cumpăram de la magazinul de lângă, să ne ajutăm între noi. Cred că asta va fi o cheie. Probabil, cu cât ne vom trezi mai repede din mirajul ăsta al produselor ieftine sau aduse de pe partea cealaltă a globului, cu atât lucrurile vor funcționa în proximitatea noastră”, mai spune Dragoș Vlădile.