În primul trimestru al acestui an, au fost contractate cu peste 44% mai multe credite ipotecare față de aceeași perioadă din 2023, spune, la Profit.ro TV, Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Credit România.
„Este o tendință care s-a păstrat, a început să existe încă din trimestrul IV al anului 2024 și s-a perpetuat și în trimestrul I din 2025”, precizează acesta.
Creșterea aceasta, adaugă el, se datorează gradului de accesibilitate care este la „cel mai bun nivel înregistrat în istoria modernă a sistemului bancar din România”.
„Am ajuns la nivelul municipiului București la un grad de accesibilitate de 35% raportându-ne la un preț mediu de imobil de 90.000 de euro. Dobânzile au ajuns la un nivel accesibil. Dacă în urmă cu un an și jumătate aveam o medie a dobânzilor fixe de peste 7%, în prezent avem o medie de 5,45% care ne face să trăim mai performanți din punctul ăsta de vedere”, explică Alexandru Rădulescu.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Regiunea București-Ilfov depășește 35% din totalul creditelor ipotecare acordate la nivel național, completează acesta, iar concentrarea independent de București se face pe marile orașe, în Timișoara, Cluj, Constanța și Iași.
„Aceste marile orașe reușesc să acopere 66% din totalul finanțărilor acordate la nivel național. Nivelul dobânzilor a ajuns să fie mai mult decât rezonabil. Piața se concentrează într-o proporție de peste 95% pe creditele cu dobândă fixă pe perioadă determinată, lucrul care n-ar trebui să sperie. Asta face piața să fie din ce în ce mai dinamică, în sensul care la terminarea ciclului de dobândă fixă, fie de 3 sau de 5 ani, să se reanalizeze o eventuală refinanțare sau, de ce nu, să se negocieze direct cu banca unde există acel credit.
Nivelul dobânzilor fixe este cu 2,5 puncte procentuale mai mic decât dobânda acordată de către BNR, ceea ce înseamnă că eficiența creditelor fixe în ceea ce privește consumatorul este una excelentă în momentul de față. Nu văd ca aceste dobânzi fixe să mai scadă cu o valoare substanțial mare. Piața pare a fi stabilizată. Sunt peste 8 produse cu dobândă fixă în piață în momentul actual, ce sunt sub nivelul de 5%”, mai spune acesta.
Nivelul de aproximativ 5% a dobânzii fixe în momentul de față, adaugă el, face ca apetitul consumatorului să fie „cât se poate de ridicat”.
„Văd ca finanțările destinate achizițiilor de imobile să depășească barometrul de 5 miliarde de euro în acest an”, punctează Alexandru Rădulescu.

Creditele în euro, la fel ca și cele în alte valute, „au dispărut cu desăvârșire”, mai precizează acesta.
„Creditele în euro nici măcar nu ating un punct procentual din valoarea totală a creditelor noi acordate. În ciuda acestui aspect, ele s-au demonstrat prin prisma dobânzilor practicate în decursul anilor că au fost cele mai eficiente din punct de vedere costuri, dar accesibilitatea lor în momentul de față este mult mai dificilă.
Gradul de îndatorare față de cel aplicat la creditele în lei este înjumătățit în sensul în care gradul de îndatorare pentru un credit în euro nu poate depăși 20%, în timp ce gradul de acoperire cu garanții depășește 25%, în timp ce la cele în lei este suficient un avans de 15%.
Practic, accesibilitatea lor cred că este principalul motiv pentru care nu sunt mai multe credite în monede străine acordate. Dobânda fixă pentru creditele în euro surclasează dobânda pentru credite în lei”, afirmă el.