VIDEO Profit.ro TV - Mugur Podaru, CEC Bank, despre RoPay: Deep link este deja funcțional la noi și se află în teste într-o fază destul de avansată, urmează și NFC-ul la care lucrăm. Anul acesta vor fi lansate și plățile între persoane juridice

Profit Live   
VIDEO Profit.ro TV - Mugur Podaru, CEC Bank, despre RoPay: Deep link este deja funcțional la noi și se află în teste într-o fază destul de avansată, urmează și NFC-ul la care lucrăm. Anul acesta vor fi lansate și plățile între persoane juridice

Sistemul de plăți autohton RoPay, lansat în toamna anului trecut, de către Transfond și Asociația Română a Băncilor, este disponibil în prezent prin intermediul a cinci bănci – CEC Bank, Libra, BCR, ING, BRD și în curând va fi implementat și de către Banca Transilvania.

“Serviciile au fost lansate într-o fază pilot anul trecut în luna august, apoi au devenit oficiale în luna octombrie 2024 și de atunci funcționează așa pentru persoane fizice. În martie le-am lăsat și pe cele pentru persoane juridice. Ca principiu, lucrurile decurg foarte simplu, pentru că tot ce au de făcut clienții este doar să scaneze un cod QR pe care comerciantul îl afișează sau pe care îl poți genera pe aplicația mobilă de la banca ta.

Sunt două mecanisme prin care poți să generezi un cod QR - să ceri bani sau să plătești bani. Prin scanarea lui se produce un ordin de plată care conține toate detaliile aferente decontării, care se face într-un termen de 10 secunde și se petrece de la cont la cont. Adică nu mai există niciun intermediar, se debitează contul plătitorului, se creditează contul beneficiarului și banii sunt la dispoziția beneficiarulului în felul acesta”, explică, la Profit.ro TV, Mugur Podaru, Director Operațiuni la Distanță, CEC Bank, prima bancă care a implementat serviciul RoPay.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit.ro TV - Oana Stan, fondatoare Techir: Ne uităm și la deschiderea de centre SPA. Peste 10-15 ani, poate și un exit CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Oana Stan, fondatoare Techir: Ne uităm și la deschiderea de centre SPA. Peste 10-15 ani, poate și un exit
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

RoPay presupune plata directă, din cont în cont, prin intermediul aplicațiilor de internet banking ale băncilor, ocolind astfel sistemul care domină acum, de plată prin intermediul unei scheme de card, administrată de giganții MasterdCard și Visa.

“Decontarea, într-adevăr, nu se mai petrece prin organizațiile de carduri, dacă vorbim de o plată de pildă de la POS sau prin e-commerce, ci se petrece prin mecanismul de plăți instant pe care Transfond l-a creat în urmă cu câțiva ani. Adopția serviciilor de plăti instant s-a petrecut de-a lungul ultimilor 4-5 ani destul de bine.

Acum, marea majoritate a băncilor sunt capabile să proceseze plăți în regim instant. Deci, putem spune că pot fi pregătite pentru a adera și la serviciul RoPay. Din punct de vedere al comisioanelor, plățile între persoane fizice nu sunt comisionate, deci nu costă nimic ca să muți banii de la mine la altă persoană fizică sau invers. Și promoțional, în cazul persoanelor juridice, în cazul CEC Bank, costurile vor fi suportate de noi până la 31 decembrie 2025”, mai spune acesta.

VIDEO Profit.ro TV - Alexandra Bădescu, deputy general manager al IntegralEdu: Copiii merg în America pentru burse. Spania a urcat în top, UK și Olanda rămân cele mai populare destinații CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Alexandra Bădescu, deputy general manager al IntegralEdu: Copiii merg în America pentru burse. Spania a urcat în top, UK și Olanda rămân cele mai populare destinații

Cu RoPay, clienții băncilor vor putea transfera bani aproape instant prin intermediul telefonului mobil, atât prin NFC, cât și prin cod QR, printre altele.

“S-a căutat ca mecanismul de decontare să nu fie altul și să nu se folosească alte terminale, astfel încât clienții să fie obișnuiți cu ceea ce văd acolo și doar să apropie telefonul să facă plata. Sigur, plata în viitor se va face și prin mecanism NFC, adică doar prin apropiere, nu neapărat prin scanarea cu telefonul mobil.

Evident, comercianții vor putea să-și afișeze contul QR pe facturile de utilități, de pildă sau administrațiile financiare pe deciziile de impunere pe care le trimit clienților acasă și în felul ăsta clientul atunci când primește informația despre suma de plată, va putea să o și achite foarte facil”, precizează Mugur Podaru, adăugând că CEC Bank poartă discuții în momentul de față cu diferiți furnizori de utilități pentru implementarea serviciului RoPay.

“Noi sperăm că undeva în toamna acestui an primele facturi să conțină elementele acestea și să poată fi decontate în acest mod. Adică acesta este planul nostru. Sperăm că nu ne încurcăm de nimic și că lucrurile vor curge la fel”, completează acesta.

VIDEO Profit.ro TV - Vlad Niță, fondator DoAds: Antreprenorii care au dificultăți sunt cei care tratează marketingul online ca pe o serie de campanii disperate. Trebuie să lucrăm foarte mult la loializare CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Vlad Niță, fondator DoAds: Antreprenorii care au dificultăți sunt cei care tratează marketingul online ca pe o serie de campanii disperate. Trebuie să lucrăm foarte mult la loializare

Cei care vor însă să facă plăți prin intermediul RoPay trebuie să aibă Mobile Banking-ul activat.

“Acolo se generează codul QR prin care faci plata și acolo se citește codul QR cu care încasezi. Deci, sigur că sunt mulți clienți care au la dispoziție serviciile acestea, numai că ele trebuie promovate, trebuie înțelese și beneficiile, sigur, se vor vedea atunci când serviciile sunt utilizate.

Prin setup-ul pe care noi dorim să-l facem, sperăm să încurajăm plățile în acest mod. Sigur că și comisioanele vor fi stabilite astfel încât să fie undeva aproape de sub un prag stabilit dinainte, în sensul că dacă comerciantul acela are multe operațiuni, sigur va putea să negocieze cu sucursala la care este client să aibă comisioane sub limita pe care o să o stabilim”, precizează el.

Plățile între persoanele juridice prin intermediul RoPay vor fi disponibile tot începând cu anul acesta.

“S-au făcut deja teste și suntem aproape gata să lansăm serviciile în producție, adică pentru toți clienții. Am început cu toată lumea în fază pilot, inclusiv la persoane fizice, cum spuneam, în august anul trecut. În octombrie s-au lăsat serviciile pentru toți clienților băncii care aveau mobile banking. Și acum din martie suntem în reproducție cu persoanele juridice”, afirmă Mugur Podaru.

VIDEO Profit.ro TV Adrian Păun, Head of Marketing Cărturești: O să deschidem probabil în următorul an vreo 4-5 librării noi. Încercăm să mergem și către orașe mai mici. Nu cred că există o formă de canibalizare foarte importantă CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Adrian Păun, Head of Marketing Cărturești: O să deschidem probabil în următorul an vreo 4-5 librării noi. Încercăm să mergem și către orașe mai mici. Nu cred că există o formă de canibalizare foarte importantă

Urmează și implementarea a încă două mecanisme de plată în cadrul serviciului RoPay, mai adaugă acesta.

“Unul deja este funcțional, acela prin deep link. Asta înseamnă că un comerciant online, un site care vinde produse, va putea să afișeze codul QR și prin scanarea lui un client va putea face plata.

Evident, există și mecanismul deep link și cel prin NFC, adică prin apropierea telefonului de un terminal cu care comunică, gen POS. Deci, nu ne limităm la funcțiile pe care le oferă codul QR și scanarea cu camera telefonului mobil, ci implementăm și tehnologiile care permit decontarea banilor prin citirea informațiilor într-un mod electronic.

Deep link-ul este deja funcțional la noi și se află în teste într-o fază destul de avansată și urmează și NFC-ul la care lucrăm”, explică el.

VIDEO Profit.ro TV - Mara Ilie, co-fondatoare Lifetoon: Ne pregătim de lansarea alpha. Vrem să avem 200-300 de useri activi. Când o să ajungem la un product market fit, urmărim și o finanțare CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Mara Ilie, co-fondatoare Lifetoon: Ne pregătim de lansarea alpha. Vrem să avem 200-300 de useri activi. Când o să ajungem la un product market fit, urmărim și o finanțare

Limita de sumă care poate fi tranzacționată prin intermediul RoPay este stabilită de fiecare bancă în parte.

“Sunt 3 plăți de 5.000 de lei pe zi. Și setup-ul este făcut pe plățile instant, unde limita este de 49.999 lei. Ce vreau să vă spun este faptul că BNR și Transfond au decis ca plățile către numărul de telefon mobil, adică acel alias pay care exista anul trecut, care a fost lansat în urmă cu câțiva ani, tot de câteva bănci, care sunt niște servicii utilizate pentru că faptul că nu mai trebuie să știi IBAN-ul beneficiarului, dacă ai numărul de telefon este suficient.

Dacă el este înrolat în alias pay, atunci plata se face fără să mai cunoști detaliile despre bani și alte lucruri de felul ăsta. Deci simplificarea a ajuns până la acest nivel. Sigur, ca să folosești serviciile trebuie să ai o bancă, trebuie să ai conturi la o bancă din România care știe să facă asta și să fii înrolat în sistemul gestionat de Transfond.

Din perspectiva lucrurilor legate de RoPay, s-a decis ca partea asta de alias pay să fie înrolată tot în RoPay. Adică, mecanismul ăsta nu va mai funcționa de sine stătător, așa cum era denumit el - alias pay - și există niște termene până la care băncile care oferă astfel de servicii să le mute în RoPay”, mai spune Mugur Podaru.

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur podaru
cec bank
ropay