VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Mircea Matei, director executiv crama Villa Vinea: Exportul este veșnica oportunitate. Vinul este unul dintre produsele care poate să îmbunătățească imaginea țării în lume

VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Mircea Matei, director executiv crama Villa Vinea: Exportul este veșnica oportunitate. Vinul este unul dintre produsele care poate să îmbunătățească imaginea țării în lume
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2024

Turismul oenologic continuă să crească și în 2024, spune, la emisiunea (Re)Descoperă România de la PROFIT NEWS TV, Mircea Matei, director executiv al cramei Villa Vinea, din Târgu-Mureș, a cărei extindere a fost finalizată recent, în urma unei investiții de circa 1,5 milioane de euro, ajungând astfel să poată acomoda până la 60 de persoane. Atât turiștii români, cât și cei străini sunt tot mai interesați de cramele locale.

„A început înainte e pandemie să fie o cerere tot mai ridicată. Sigur că pe perioada restricțiilor cererea s-a diminuat, dar imediat după ce restricțiile au fost ridicate, cererea și-a revenit, iar în 2022 am ajuns să avem 1.500 de vizitatori în crama noastră. Ne-a ajutat foarte mult și faptul că am oferit cazare, prin parteneri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Avem 2 categorii de vizitatori străini care vin. Vizitatori independenți care vin pur și simplu în zonă să viziteze Transilvania și ne includ în circuitul lor pentru o degustare și vizitare de cramă, dar foarte importantă este colaborarea cu agențiile de turism. Avem 4-5 parteneriate în acest sens care organizează grupuri și vorbim aici mai degrabă de Germania, Țările Nordice, care vin într-un grup organizat și fac un tur de Transilvania”, mai spune acesta, adăugând că și pe segmentul corporate există o creștere a cererii pentru tururi de cramă și degustări. 

În ceea ce privește piața de vin, începutul de an a consemnat o scădere a consumului de vin în HoReCa.

„Sunt niște categorii care însă cresc, precum spumantele sau vinuri diferite. Deci, iubitori de vin caută în continuare vinuri interesante, de calitate. Luna martie vine cu o dinamică mai bună. Noi suntem optimiști. Ne-am bugetat o creștere de aproximativ de 20% față de 2023”, precizează Mircea Matei.

PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Aurel Ștefan, director comercial Domeniile Ostrov: Este o zonă care poate să crească. Turismul pe corporate cred că e foarte bun CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Aurel Ștefan, director comercial Domeniile Ostrov: Este o zonă care poate să crească. Turismul pe corporate cred că e foarte bun

În retail, implementarea sistemului de garanție-returnare a dus la anumite provocări pentru producătorii de vin. 

„Sunt destul de multe stocuri în piață rămase din urmă. Și aici se încearcă o destocare până la finalul lunii iunie. Dar mă aștept să se soluționeze și să se reia activitatea normală undeva din aprilie-mai”, afirmă el.

„Exportul este veșnica oportunitate și, în același timp, lucru care încă nu se întâmplă la nivelul la care ne-am dori. Există interes tot mai mare pe piețele externe pentru vinurile românești. Dar este o construcție pe termen lung. Nu ne ajută foarte mult imagina generală a brandului de țara pe care o avem în exterior. Dar cred că vinul este unul dintre produsele care poate să îmbunătățească imaginea țării în lume”, completează acesta. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mircea matei
villa vinea