Astronauții au printat o friptură în spațiu

Astronauții au printat o friptură în spațiu
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 14 oct 2019

Pentru prima oară, cu ajutorul unei imprimante 3D, astronauții de pe Stația Spațială Internațională au creat o bucată de carne pentru friptură.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Mâncarea în spațiu este subiect delicat pentru astronauții care trebuie să trăiască perioade lungi de timp pe orbita planetei sau, pe viitor, în colonii pe Lună și pe Marte.

Nu este permis în spațiu niciun fel de mâncare ce poate face firimituri, deoarece acestea pot afecta sistemele electrice și de filtrare a aerului. De asemenea, mâncarea destinată astronauților trebuie să aibă un termen lung de valabilitate, pentru cazurile în care nu este posibilă o reaprovizionare.

De aceea, cea mai bună soluție pentru astronauți ar fi crearea mâncării direct la bordul stațiilor sau a navelor spațiale.

NASA va căuta exoplanete cu un telescop plasat la limita atmosferică CITEȘTE ȘI NASA va căuta exoplanete cu un telescop plasat la limita atmosferică

Compania israeliană Aleph Farms a început să experimenteze printarea cărnii încă de anul trecut, însă acum, în colaborare cu rușii de la 3D Bioprinting Solutions, aceștia au reușit să facă acest lucru în spațiu.

Israelienii extrag celule din carnea de vacă printr-o mini-biopsie. Celule extrase sunt puse într-o fiertură de nutrienți care simulează mediul din corpul unei vaci.

Pentru crearea cărnii în spațiu, celulele și nutrienții necesari au fost puse în flacoane și transportate la bordul unei nave Soyuz MS-15 care a decolat din Kazahstan.

La bordul Stației Spațiale Internaționale, acestea au fost puse într-un printer magnetic care a a replicat celule pentru a produce țesutul muscular.

Pentru că a fost doar un experiment, carnea produsă în acest fel nu a fost consumată la bordul Stației Spațiale Internaționale, ci s-a întors pe Pământ pentru a fi analizată.

Cei care au testat-o spună că gustul lasă de dorit, însă aroma și textura sunt cele ale unei fripturi de vită veritabilă.

Crearea artificială a cărnii ar putea avea implicații nu doar pentru misiunile spațiale, ci și pe Pământ, unde protejarea resurselor naturale, inclusiv a animalelor, a devenit o prioritate.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
spatiu
astronauti
statia spatiala
carne
imprimanta 3d