Banca Națională a României a majorat prognoza de inflație pentru finele lui 2019 de la 3% la 4,2%, pe fondul unei creșteri mai mari ale prețurilor la legume, fructe și ouă, dar și la carburanți și tutun.
Inflația ar urma să revină în ținta BNR de 1,5-3,5% abia din 2020, spre limita superioară a intervalului.
Rata anuală a inflației a ajuns la 4,1% în aprilie, de la 4% în martie și 3,3% la finele lui 2018, în timp ce BNR estima o inflație de 3% la finele primului trimestru.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
La creșterea inflației au contribuit prețurile volatile mai ridicate – precum cele la legume, fructe și ouă – dar și creșterea prețului la carburanți, ca urmare a majorării cotațiilor internaționale ale petrolului, și a creșterii accizei la tutun. Dar a crescut și inflația de bază, CORE 2 ajustat, din calculul căreia este eliminat efectul prețurilor enumerate anterior (plus cele reglementate) și pe care banca centrală consideră că o poate influența direct prin politica monetară.
„Observăm o cvasitotalitate a componentelor CORE 2 ajustat ca mergând în sus. La asta a contribuit și deprecierea cursului”, spune guvernatorul Mugur Isărescu, adăugând că presiunea pe curs a venit după adoptarea OUG 114 la finele anului trecut.
Guvernatorul menționează că stimularea economiei peste potențial nu poate decât să ducă în inflație și în creșterea importurilor, iar la această evoluție contribuie creșterea salariilor și, implicit, a costurilor cu forța de muncă.
„Avem o creștere economică bazată în mare parte pe consum – să nu spun în totalitate. Dar îngrijorătoare este mărirea contribuției negative a exportului net”, explică Isărescu, care adaugă că deficitul extern, la 4,5% din PIB, trebuie privit cu mare atenție, în condițiile în care acesta este finanțat cu fluxuri volatile de capital. „Depindem de sentimentul piețelor, el se poate schimba foarte rapid”.
Pe de altă parte, BNR vede un exces mai mic al cererii din economie față de prognoza din februarie.
„Deviația PIB este ceva mai rezonabilă. Ne dă șanse de un soft landing în perioada următoare”, spune guvernatorul.
BNR a menținut dobânda cheie la 2,5% în ședința de politică monetară din această săptămână, nivel la care se află în ultimul an.