Decizie definitivă - Fostul președinte ANCOM Adrian Diță scapă de dosarul privind recuperarea sumelor achitate către salariații concediați în 2017, care au câștigat procesele. Instituția a cerut despăgubiri de 1 milion de lei

Decizie definitivă - Fostul președinte ANCOM Adrian Diță scapă de dosarul privind recuperarea sumelor achitate către salariații concediați în 2017, care au câștigat procesele. Instituția a cerut despăgubiri de 1 milion de lei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 24 mar 2023

Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM) a pierdut în instanță, în urma unei sentințe definitive, recuperarea unor prejudicii de la Adrian Diță, fost președinte al instituției în perioada mai - octombrie 2017, care, în opinia instituției, ar fi fost generate în urma deciziilor de concediere a cinci salariați, afectați de reorganizarea instituției. Aceștia au contestat în instanță deciziile de concediere și au câștigat, prin decizii definitive, procesele împotriva fostului angajator. Potrivit datelor Profit.ro, suma totală solicitată de ANCOM în instanță se ridică la 1 milion de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Anterior, în decembrie 2021, Tribunalul București a admis cererea instituției. Mai multe detalii AICI

"Cinci salariați afectați de măsura desființării posturilor din ANCOM în anul 2017 au formulat contestații în fața instanțelor judecătorești, pentru patru dintre ei procesele fiind finalizate prin acordarea unor despăgubiri bănești. Ȋn vederea recuperării prejudiciului cauzat de plata acestora, ANCOM a formulat o acțiune privind atragerea răspunderii patrimoniale a persoanei responsabile de paguba produsă, respectiv de obligare la repararea prejudiciului material cauzat bugetului Autorității, inclusiv a dobânzilor și penalităților de întârziere aplicabile veniturilor bugetare", a transmis instituția pentru Profit.ro în vara anului 2020.

Financial Times - Piața Obor din București oferă britanicilor lecții despre ce și când să mănânce. În contextul crizei legumelor din Marea Britanie, o jurnalistă încântată că a găsit salata, urzicile și loboda de sezon, prezintă și o rețetă CITEȘTE ȘI Financial Times - Piața Obor din București oferă britanicilor lecții despre ce și când să mănânce. În contextul crizei legumelor din Marea Britanie, o jurnalistă încântată că a găsit salata, urzicile și loboda de sezon, prezintă și o rețetă

ANCOM nu prezintă informații despre sumele primite de către salariații concediați, întrucât instituția, în conformitate cu prevederile Codului Muncii, are obligația de păstrare a confidențialității veniturilor de natură salarială ale propriilor salariați.

"Astfel, în condițiile în care despăgubirea acordată de către instanțele de judecată în cadrul acestor litigii de dreptul muncii este egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat angajații de la data desfacerii contractului de muncă și până la reintegrarea lor efectivă, apreciem că informația solicitată are caracter confidențial", este un alt mesaj.

Cutremurul din 1977 - 46 de ani: Peste 1.500 de victime, mai mult de 1.400 în București. 32.897 de clădiri prăbușite și grav avariate CITEȘTE ȘI Cutremurul din 1977 - 46 de ani: Peste 1.500 de victime, mai mult de 1.400 în București. 32.897 de clădiri prăbușite și grav avariate

La începutul lunii iunie 2017, Adrian Diță a semnat o decizie prin care organigrama ANCOM, care supraveghează o piață de 4 miliarde de euro, a fost modificată semnificativ.

Conform documentului analizat de Profit.ro, președintele instituției a desființat, transferat și înființat aproape 50 de direcții, departamente, servicii și birouri ale Autorității.

În nota de fundamentare se afirmă că structura organizatorică a ANCOM prezintă anumite deficiențe, cum ar fi "fragmentarea și granularitatea excesivă a organizării", care generau deficiențe de comunicare și productivitate redusă. Mai mult, împiedica formarea unei culturi organizaționale adecvate, a unei funcționalități și conduceri bazate pe obiective fundamentale partajate și binecunoscute.

UiPath, primul unicorn românesc, trimite încă 100 milioane dolari în România CITEȘTE ȘI UiPath, primul unicorn românesc, trimite încă 100 milioane dolari în România

Prin reorganizarea ANCOM au fost retrași Cătălin Mitrescu, șeful Departamentului IT, Eduard Lovin, responsabil Direcția Reglementare, Bogdan Iana - șeful Direcției Administrare Spectru Radio și Cristin Popa - directorul Direcției Monitorizare și Control, precum și Ovidiu Tabără - șef Departament Achiziții și Gabriel Necula - șeful Biroului Parc Auto și Gestiune Documente.

Toți au contestat deciziile de concediere și au cerut anularea acestora și, cu excepția lui Tabără, reîncadrararea pe posturile ocupate anterior și plata tuturor drepturilor salariale de la data concedierii și până la reintegrarea efectivă. În unele procese, foștii angajați au cerut despăgubiri morale și acoperirea cheltuielilor juridice.

În prima parte a lunii octombrie 2017, Iana și Lovin au fost numiți de către Parlament vicepreședinți ai instituției, mișcare care l-a determinat pe Diță să renunțe la funcție. Ulterior, Diță a fost instalat la conducerea Oficiului de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială, care stabilește regulile operațiunilor compensatorii (offset).

ANCOM a pierdut definitiv procesele cu Lovin, Iana, Tabără (care a primit și despăgubiri morale de despăgubiri morale de 25.000 lei și cheltuieli juridice de 10.500 lei) și Necula (care a primit și despăgubiri morale de 36.000 lei). Și în cazul Mitrescu magistrații s-a pronunțat definitiv în favoarea fostului șef IT al ANCOM, în iunie 2019, prin respingerea apelului ANCOM.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
salariati
concediere
litigiu
instanta
despagubiri
adrian diță