Radu Burnete, consilier prezidențial pentru politici economice și sociale, nu crede că plățile în numerar vor ajunge să fie interzise, însă atrage atenția că, în România, o mare parte din evaziunea fiscală se face cu bani cash, pentru că este ”mai greu de văzut”. În acest sens, limitarea plăților în numerar, decisă anul trecut de guvern, a intenționat să aducă mai multe tranzacții în sistemul bancar, unde pot fi urmărite de autorități, susține Radu Burnete, care e un adept al plăților cu cardul: ”Să știți că nu prea mă prindeți cu cash la mine”.
Vicepremierul Tanczos Barna este de părere că, în urma măsurilor fiscale adoptate de Guvern, leul „se va stabiliza”, iar riscul majorării dobânzilor pe care România le plătește dacă se împrumută pe piețele internaționale va dispărea.
Forțele Aeriene ale SUA au suspendat planurile pe care le avea împreună cu SpaceX, compania lui Elon Musk, de a testa livrări de marfă cu rachete hipersonice pe un atol izolat din Pacific, potrivit unui articol publicat săptămâna aceasta în Stars and Stripes, o publicație independentă a armatei americane, și citat de Reuters.
Radu Burnete, consilier al președintelui Nicușor Dan, atrage atenția asupra faptului că, dacă România va continua să înregistreze un deficit bugetar foarte mare, așa cum se întâmplă acum, va ajunge să plătească anual doar pe dobânzi 4 sau 5 procente din produsul intern brut (PIB), sumă care ar fi mai mare decât bugetul anual pentru sectoare precum apărare, educație sau sănătate.
Negocierile comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană sunt în centrul atenției, cu doar câteva zile rămase până la expirarea perioadei de grație de 90 de zile acordate de administrația Trump în privința tarifelor reciproce. Dacă nu se ajunge la un acord până pe 9 iulie, exporturile europene către SUA ar putea fi taxate cu tarife de până la 50%, iar UE ar putea răspunde cu măsuri similare, deocamdată amânate, transmite CNBC.
Tanczos Barna, fost ministru al Finanțelor publice și viceprim-ministru în actualul Executiv este de părere că nivelul de 7,5% ar reprezenta, atât pentru România, cât și în fața Comisiei Europene, „un deficit rezonabil” pentru finalul acestui an. Tanczos susține că, într-o perioadă în care la nivel european investițiile private au încetinit, statul nu poate renunța la a face investiții, însă acestea trebuie prioritizate, iar companiile care execută lucrări în contract cu autoritățile publice trebuie să primească plata aferentă facturilor pentru lucrările realizate.
Tanczos Barna, unul dintre cei cinci viceprim-miniștri ai guvernului Bolojan afirmă, întrebat cine e responsabil pentru deficitul bugetar foarte mare, că vinovați pentru deficitul de 9,3% sunt „cei care au plătit salarii în plus, pensii în plus, investiții în plus”. Fostul ministru al Finanțelor Publice susține că vede unde s-au dus banii, împrumutați de România, el dând ca exemple majorarea pensiilor și a veniturilor bugetarilor și investițiile care s-au făcut, însă remarcă faptul că toate aceste cheltuieli au fost nesustenabile și din acest motiv România a ajuns să ia credite foarte scumpe.
Bursele europene au avut un început de an spectaculos în 2025, indicele Stoxx Europe 600 înregistrând o creștere de aproximativ 7% de la începutul anului. Mulți investitori s-au orientat către Europa, văzând-o ca pe un refugiu față de incertitudinile politice și evaluările ridicate ale pieței americane. Însă analiștii avertizează că această creștere s-ar putea sprijini pe o ipoteză fragilă: ideea că actualul conflict comercial global este temporar și nu va avea efecte economice de durată, transmite CNBC.
Reguli noi pentru firmele cu spații în blocuri. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat vineri că ANAF-ul trebuie să înceapă să-și facă treaba, pentru că nu se poate să nu răspundă la absolut nimic, el arătând că este nevoie și de o regândire a modului în care se fac controalele.