Economia zonei euro și cea a Uniunii Europene a înregistrat o creștere ușoară în trimestrul patru 2024 comparativ cu trimestrul al treilea, însă economia românească a avut o creștere dublă față de media din UE, conform datelor revizuite publicate de Eurostat.
Economia României a crescut anul trecut cu 0,9%, iar în ultimul trimestru din 2024 Produsul Intern Brut (PIB) a urcat cu 0,7% față de același trimestru din 2023 și cu 0,8%, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor provizorii I publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS).
Economiștii ING Bank România prevăd o accelerare a creșterii economice în acest an, dar la un nivel în continuare modest, sub potențial, după ce anul trecut a fost evident eșecul modelului bazat pe consum. Situația fiscală rămâne îngrijorătoare și depinde de controlul cheltuielilor și de creșterea încasărilor. În privința celor din urmă, economiștii cred că acestea ar putea fi ajutate de o creștere a colectării și de o majorare a taxelor.
Europa ar trebui să aloce aproximativ 250 de miliarde de euro anual în cheltuieli militare suplimentare, ceea ce ar crește cheltuielile sale comune pentru apărare de la puțin sub 2% din PIB la aproximativ 3,5% din PIB pe an.
Contract de 16 milioane euro pe an pentru "sperietoare". Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Căderea cel puțin temporară a acordului dintre SUA și Ucraina, în urma neînțelegerilor din biroul oval de săptămâna trecută, aduce în prim plan dimensiunea datoriilor pe care Ucraina le-a acumulat în timpul războiului. Ele provin în mare parte din ajutoarele primite de la celelalte state în efortul de sprijinire a armatei și populației ucrainene. Profit.ro face un top al acestor datorii pe baza surselor oficiale existente.
Platforma Transocean Barents, aflată în Portul Agigea, a plecat la aproximativ 160 de km în larg, pentru a începe forajul în cadrul proiectului Neptun Deep, o investiție care ajunge la 4 miliarde de euro.
Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz conduc în clasamentul primelor 10 întreprinderi publice care au repartizat dividende sau vărsăminte din profit către bugetul de stat în anul 2023, conform Raportului anual privind activitatea întreprinderilor publice pentru anul 2023, întocmit de către Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).
Piața hotelieră din România se află într-o perioadă de creștere accelerată, atingând în 2024 un record de peste 25 de milioane de nopți de cazare, cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani, susținut de un număr tot mai mare de turiști străini și de o cerere ridicată pentru hoteluri moderne
Companiile din IT, cele din domeniul producției și industriei, precum și firmele din domeniul medical și farmaceutic au fost cele mai active pe piața închirierii de birouri în ultimii cinci ani, generând peste jumătate din cererea de spații noi de birouri.