Compozitorul german Ludwig van Beethoven ar putea fi unul dintre chipurile euro, fiind pentru prima dată când bancnotele monedei UE sunt reînnoite, potrivit The Guardian.
Guvernul va adopta un nou act normativ privind reglementarea pieței criptomopnedelor, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care a precizat că vor fi incluse prevederi privind companiile din domeniu, dar și privind modalitatea în care sunt impuse impozite pentru tranzacții.
Guvernul așteaptă încasări de peste 1 miliard de lei din impozitul pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus prin ordonanța-trenuleț adoptată în 2024, înainte de Revelion.
Premierul Ciolacu afirmă că proiectul de buget pentru 2025, care este adoptat sâmbătă de Guvern, este unul de dezvoltare și în care investițiile ajung la un nou record, respectiv la 150 de miliarde de lei, mai mult cu 30 de miliarde față de anul trecut.
Inflația anuală din Germania s-a menținut la 2,8% în ianuarie, conform datelor preliminare publicate vineri de oficiul național de statistică, Destatis. Aceasta este ultima raportare majoră înainte ca germanii să meargă la vot pe 23 februarie, în urma colapsului coaliției de guvernare din noiembrie 2024, transmite CNBC.
Guvernul se așteaptă la o creștere a veniturilor de taxa specială pe bănci, introdusă în 2024, după ce încasările au depășit estimările inițiale. Mai mult, bugetul pe 2025 prevede și o creștere a încasărilor din impozitul pe profit plătit de bănci.
Guvernul mizează anul acesta pe venituri bugetare de 87,7 miliarde lei din fonduri primite de la Uniunea Euroeană, dublu față de 42,92 miliarde lei anul trecut. În timp ce una dintre sursele majore de fonduri UE, proiectele pe calendarul multianual 2021-2027 abia acum încep să aducă bani la buget, autoritățile au prevăzut în buget și o sumă foarte mare, de 26,85 miliarde lei reprezentând bani din PNRR.
Încasările din impozitarea microîntreprinderilor sunt estimate de către Guvern să scadă cu 34% în acest an, de la 3,48 miliarde lei în 2024 la 2,3 miliarde lei în 2025, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. În 2026, impozitul plătit de micro va coborî din nou, la 1,49 miliarde lei. Această evoluție este determinată de restricțiile introduse de către autorități la regimul microîntreprinderilor, cel mai recent prin ordonanța trenuleț din decembrie.
Guvernul așteaptă o sumă substanțial mai mare în acest an din impozitul achitat de cei care încasează dividende, având în vedere că pentru sumele distribuite ca dividende după data de 1 ianuarie 2025, impozitul este de 10%, față de 8% anterior. Pe finalul anului trecut, însă, firmele s-au grăbit să distribuie dividende (posibil pentru primele trei trimestre din 2024), pe cotă de 8%.
Rata șomajului a crescut ușor la începutul anului, în timp ce numărul șomerilor în Germania a crescut mai puțin decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari economii europene afectează soliditatea pieței forței de muncă, transmite Reuters.