Banca Națională a României a menținut neschimbată rata cheie la prima ședință de politică monetară din acest an, în acord cu așteptările economiștilor și în condițiile menținerii riscurilor inflaționiste și a incertitudinilor fiscale.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a efectuat o evaluare comprehensivă a investițiilor întârziate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acestea fiind încadrate în diferite categorii de risc, a anunțat astăzi ministrul de resort, Marcel Boloș. Potrivit acestuia, sunt examinate posibile scenarii privind renegocierea PNRR, astfel încât România să evite blocajele în accesarea următoarelor tranșe de finanțare. De asemenea, pentru 2025, trebuie evitat riscul de decomitere de fonduri UE de peste 5 miliarde euro (din cadrul 20210-2027).
În pofida climatului dificil, marcat de incertudini privind evenimente politice si evoluții economice, piața terenurilor din România a încheiat anul 2024 cu un rezultat solid de tranzacții de aproximativ 450 milioane euro, nivel comparabil celui din anul precedent
Având în vedere că bugetul va fi construit pe o creștere economică de 2,5%, premierul Ciolacu apreciază că România nu va intra în recesiune ”dacă nu se întâmplă ceva peste voința noastră”. Șeful Executivului mai arată că va fi păstrată cota unică, iar impozitarea progresivă ar trebui introdusă în cazul veniturilor mari.
Companiile de stat care înregistrează datorii, au fost pe pierdere în ultimii cinci ani și nu au perspective de redresare, ar putea intra în insolvență a declarat astăzi premierul Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă comună cu ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. Premierul a anunțat că a avut o analiză pe companiile de stat cu arierate împreună cu ministrul Finanțelor și că ANAF urmează să le prezinte o situație detaliată. Companiile de stat cu datorii, pierderi în ultimii cinci ani și fără perspective de redresare, ar putea ajunge în insolvență a spus premierul, precizând că este "părerea" sa.
La prima rectificare din acest an, în funcție de execuția bugetului pe anul în curs, Guvernul va analiza dacă este posibilă indexarea pensiilor de la 1 septembrie, a spus premierul Ciolacu, care a arătat că până atunci va fi acordat un ajutor la început de an pensionarilor cu venituri mici.
Economia germană s-a contractat pentru al doilea an consecutiv în 2024, fiind din nou cea mai slabă economie dintre țările din zona euro. Cea mai mare economie a Europei s-a contractat cu 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut și a scăzut cu 0,2% pe întregul an 2024, a anunțat Oficiul Federal de Statistică, informează Reuters.
Producția industrială a scăzut cu 1,8%, ca serie brută și cu 1,6%, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în primele 11 luni din anul 2024, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Groupama rămâne. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Economia românească începe anul 2025 cu vântul din față al corecției fiscale