Potrivit celor mai recente date Eurostat, în ianuarie 2025, salariile minime în Uniunea Europeană variau de la 551 de euro în Bulgaria la 2.638 de euro în Luxemburg, iar în România – 814 euro, potrivit New Money, citat de Rador. România are cea mai mare creștere din ultimul deceniu, dar ea vine pe fondul unui deficit bugetar-record.
Ministerul de Finanțe din China a anunțat că va impune taxe vamale de 34% pentru toate bunurile americane, începând cu 10 aprilie, ca o contramăsură la tarifele radicale impuse de președintele american Donald Trump, informează Reuters și CNN.
După o prăbușire de -6,4% joi, țițeiul european Brent a mai scăzut cu -1,85%, la 67,6 dolari pe baril, vineri dimineață, ajungând la cel mai mic nivel din 16 august 2021.
Prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba a declarat că impunerea noilor tarife de către administrația americană, care afectează Japonia, anunță 'o criză națională iminentă' și necesită un răspuns 'fără precedent' din partea țării, informează EFE.
Un număr de 309 societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în ianuarie 2025, în scădere cu 15,76% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Goldman Sachs a avertizat că noile tarife comerciale extinse impuse de Statele Unite vor afecta creșterea economică globală și ar putea determina Rezerva Federală să reducă ratele dobânzilor mai agresiv decât se anticipa anterior, transmite Reuters.
Inteligență artificială va afecta 40% din locurile actuale de muncă până în 2023, arată un raport publicat de Agenția ONU pentru Comerț și Dezvoltare.
Președintele francez Emmanuel Macron a cerut companiilor europene să-și suspende investițiile planificate în Statele Unite, după ce președintele american Donald Trump a anunțat tarife globale radicale asupra importurilor americane, relatează Reuters și Le Figaro.
Banca Națională a României este așteptată de analiști să mențină dobânzile nemodificate la următoarea ședință de politică monetară. Vechile motive sunt cele legate situația precară a finanțelor publice și perspectiva incertă a inflației. La starea de incertitudine se adaugă și războiul comercial început de americani.
Creșterea abruptă a tarifelor – „cel mai frumos cuvânt din dicționar”, cum îl numește Trump – de către administrația republicană va scoate din buzunarele americanilor câte 1.350 de dolari și va duce la creșterea inflației pe termen scurt, arată economiștii ING Bank. Mai mult, taxele vamale sunt regresive și afectează mai mult populația cu venituri reduse.