O nouă revoluție în industria auto. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Administrația Trump a impus UE un tarif vamal de 20% pe bunurile exportate în SUA, ceea ce înseamnă inclusiv pe exporturile românești în America. Decizia administrației americane vine pentru români într-un moment în care relațiile comerciale erau în plină creștere și aveam excedent cu SUA. Impactul are darul de a fi totuși limitat, de vreme ce principalul partener comercial al României este, de departe, UE.
România a fost anul trecut cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană pentru prima dată în istorie, depășind Olanda în ceea ce privește extracțiile raportate în terajouli (TJ) pe baza Puterii Calorice Superioare (PCS). Producția din România a fost în 2024 de aproape 360 mii TJ, în timp ce cea din Olanda, de 322,5 mii TJ, arată date analizate de Profit.ro.
Premierul canadian Mark Carney a anunțat taxe vamale de 25% pentru unele importuri de automobile americane.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, se va întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanții confederației patronale Concordia și cu cei Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), pentru a discuta despre schemele de ajutor de stat prin care să fie redus impactul tarifelor impuse de Trump produselor europene.
Din suma de peste 1 miliard de lei estimată ca venit suplimentar la buget din noua ”taxă pe stâlp”, circa 75% va fi plătită de către companii de stat, conform calculelor oficiale ale Ministerului Finanțelor.
Guvernul spaniol va implementa un plan în valoare de 14,1 miliarde de euro pentru a proteja economia de impactul noilor tarife vamale americane, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez, transmite Reuters
Exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, însă impactul indirect al noilor taxe impuse de SUA poate fi resimțit în sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor industriale și cea alimentară, care fac parte din lanțurile de aprovizionare globale, a declarat, joi, directorul al Concordia, Radu Burnete.
Piața de birouri din București se află într-un proces de transformare semnificativă după un deceniu de dezvoltare intensă. Oferta de spații noi a atins minime istorice, în timp ce în zona cererii, interesul pentru clădiri de calitate a rămas relativ constant în ultimii ani, ceea ce va înclina tot mai vizibil balanța în favoarea proprietarilor.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate de 'efectele noului război comercial al tarifelor vamale între America și Europa', menționând că există încredere în România din partea investitorilor.