1. Dominația SUA a fost construită pe multiplii mai mari, nu pe rezultate superioare. Începând cu anii ‘90, acțiunile americane au performat în mod constant mai bine decât piețele dezvoltate din restul lumii. În cifre, acțiunile din SUA au depășit, în medie, cu 4,7% pe an acțiunile țărilor dezvoltate din restul lumii (MSCI World ex-US).
Însă o analiză recentă a celor de AQR Capital Management vine cu un avertisment care ar trebui să schimbe perspectiva investitorilor: aproape 80% din această supra-performanță a provenit din extinderea multiplilor, adică investitorii au fost dispuși să plătească mai mult pentru aceleași venituri, nu dintr-un avantaj economi fundamental. Mai concret, 3,8% anual a venit din creșterea raportului P/E și doar 1,1% dintr-un ritm superior de creștere reală a profiturilor. Ba mai mult, dividendul și diferențele de dobânzi reale au fost chiar ușor favorabile piețelor non-US. Așadar, performanța superioară a SUA nu a fost susținută structural, ci mai degrabă speculativ.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Tot în aceeași direcție și analiștii de la Goldman Sachs subliniau că ponderea SUA în capitalizarea bursieră globală va scădea de la 42% în 2022 la 35% până în 2030, ceea ce reflectă o posibilă corecție a multiplilor.
2. Contează valoarea intrare, iar astăzi SUA este scumpă. În 1990, acțiunile americane erau ieftine. Raportul P/E ajustat ciclic era la jumătate față de cel al piețelor internaționale. Astăzi situația este inversată, acțiunile din SUA sunt de aproape două ori mai scumpe decât cele internaționale. Mai mult, poziția actuală a Statelor Unite amintește, în mod ironic, de Japonia anilor ‘80: o piață ajunsă la multiplii record, care a stagnat apoi timp de două decenii. La apogeul bulei japoneze, P/E-ul acestora era de 4 ori mai mare decât media globală, similar cu disparitățile actuale dintre SUA și non-SUA.

3. Proiecțiile pentru 2035 favorizează restul lumii
AQR Capital Management estimează randamente reale de 4,2% pentru SUA versus 6.1% pentru non-SUA, bazate pe premisa că multiplii se vor normaliza.
Pentru ca acțiunile SUA să ”prindă din urmă” acțiunile din restul lumii, ar fi nevoie ca profiturile să crească cu peste 2,2% mai repede decât în restul lumii, ceea ce este cu mult peste media istorică de doar 0,3%. Iar dacă multiplii se comprimă cu doar 10% față de restul lumii, randamentele SUA ar fi chiar sub 2% real pe an. De asemenea, o depreciere a dolarului american ar putea amplifica sub-performanța Statelor Unite în raport cu restul lumii.
4. Tendințe actuale
Schimbările structurale la nivel global indică o erodare a supremației americane, pe fondul unor tendințe majore cu impact pe termen lung. Războiul comercial dintre SUA și China a accelerat dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare alternative în regiuni precum ASEAN și India, reducând dependența globală de economia americană. În același timp, inovația tehnologică devine tot mai descentralizată, Asia generând în prezent aproximativ 40% din brevetele globale, față de doar 25% în anul 2000, ceea ce semnalează o migrare semnificativă a centrelor de tehnologie și know-how. Nu în ultimul rând, tranziția energetică masivă din Europa, susținută de investiții de ordinul trilioanelor de euro până în 2030 pentru energie verde și infrastructură sustenabilă, va stimula creșterea profiturilor localizate și va consolida independența economică a regiunii. Aceste tendințe sugerează că, în următorul deceniu, echilibrul economic global ar putea înclina tot mai mult în favoarea piețelor internaționale.

5. Ce înseamnă asta pentru investitori
Dacă portofoliile voastre sunt puternic expuse pe SUA, cum este, de altfel, cazul majorității ETF-urilor globale de tip cap-weighted, acum ar putea fi un moment oportun pentru a diversifica spre Europa, Asia și piețele emergente, evitând supraexpunerea pe companiile americane de top cu multiplii uriași. Totodată, apreciez că momentul de acum poate fi bun pentru a încorpora strategii de investiții care privilegiază valoarea în dauna impulsului de preț. Pentru acțiunile din Statele Unite, orice dezamăgire, fie economică, fie de evaluare, va fi cu siguranță penalizate de piețe.
După două decenii de dominație, acțiunile americane ar putea intra într-o perioadă în care vor livra randamente modeste. A ignora piețele internaționale în contextul actual, pare a fi o alegere riscantă. Diversificarea geografică nu mai este doar o strategie defensivă, ci, în prezent, chiar o oportunitate de creștere.