Ascensoarele vor putea fi reparate sau înlocuite cu banii din proiectele de reabilitare termică a blocurilor

Ascensoarele vor putea fi reparate sau înlocuite cu banii din proiectele de reabilitare termică a blocurilor
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 1 nov 2017

Repararea și înlocuirea mecanismelor de acţionare electrică a ascensoarelor de persoane, precum și ale altor componente mecanice sau ale cabinei, vor fi eligibile pentru a fi finanțate în cadrul proiectelor de creștere a performanței energetice a blocurilor de locuințe, respectiv de reabilitare termică.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Un proiect de lege în acest sens a fost votat, marți, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al legislativului.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de lege propunea inițial ca toate blocurile de locuinţe construite după proiecte elaborate până în anul 1990, și nu doar cele construite conform proiectelor elaborate între 1950-1990, să poată reabilitate termic cu bani de la bugetele locale, dar între timp o astfel de prevedere a fost adoptată de Parlament în 2015.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Prin urmare, deputații au amendat proiectul și au extins eligibilitatea la o astfel de finanțare a blocurilor de locuinţe construite după proiecte elaborate până la 31 decembrie 2005, cu argumentul că  în 2005 au fost stabilite noi reglementări în domeniul proiectării clădirilor cu consumuri reduse de energie.

Senatorii dau verde legii împotriva ”parcagiilor”, deși Guvernul nu susține proiectul CITEȘTE ȘI Senatorii dau verde legii împotriva ”parcagiilor”, deși Guvernul nu susține proiectul

Deputații au introdus, totodată, posibilitatea ca finanțarea alocată de la bugetul de stat și local pentru reabilitarea termică a locuințelor să poată încludă și repararea sau înlocuirea componentelor ascensoarelor.

Vor fi eligibile, astfel, ”repararea/ înlocuirea, după caz, a mecanismelor de acţionare electrică a ascensoarelor de persoane”, precum și ”repararea/ înlocuirea componentelor mecanice, a cabinei/ uşilor de acces, a sistemului de tracţiune, cutiilor de comandă, troliilor”, în baza unui raport tehnic de specialitate.

Până în prezent, legislația permite doar finanțarea unor lucrări aferente reabilitării, precum lucrărtile de branșare la sistemul termic, repararea trotuarelor sau montarea unor contoare individuale.

Pe Profit Insider: Modificare a regulilor de insolvență pentru ștergerea datoriilor bugetare CITEȘTE ȘI Pe Profit Insider: Modificare a regulilor de insolvență pentru ștergerea datoriilor bugetare

Proiectul de lege mai trebuie promulgat de președinte, iar, în termen de 180 de zile de la data intrării sale în vigoare, autoritățile locale ar urma să finalizeze inventarierea blocurilor de locuinţe precum şi a locuinţelor unifamiliale care vor face obiectul lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea termică.

Profit.ro a relatat că parlamentarii au mai încercat în trecut să prevadă cumpărarea și instalarea de ascensoare noi drept eligibile pentru finanțare, prin credite bancare cu garanție guvernamentală, în cadrul proiectelor de reabilitare termică.

viewscnt
Afla mai multe despre
ascensor
ascensoare
lift
reabilitare
bloc
locuinte
finantare
eligibil
proiect
parlament
lege