Banca Centrală a Spaniei îmbunătățește previziunile economice datorită expansiunii turismului

Banca Centrală a Spaniei îmbunătățește previziunile economice datorită expansiunii turismului
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

Expansiunea turismului în Spania va sprijini în acest an creșterea economiei la un nivel solid, de 2,3%, mult mai ridicat decât în alte state membre UE, a anunțat Banca Centrală a Spaniei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Instituția a revizuit în creștere previziunile pentru a patra economie a zonei euro, de la un nivel de 1,9% prognozat în urmă cu trei luni. Anul trecut, PIB-ul Spaniei a crescut cu 2,5%, scrie Agerpres.

FOTO Hyundai prezintă primele imagini cu modelul electric care va rivaliza cu Dacia Spring CITEȘTE ȘI FOTO Hyundai prezintă primele imagini cu modelul electric care va rivaliza cu Dacia Spring

"Revizuirea datelor vine pe fondul dinamismului industriei turismului, din ce în ce mai mulți vizitatori străini vin în diverse zone din țară și cheltuie mai mult", se arată în raportul Băncii Spaniei. Creșterea peste așteptări de 0,7% a PIB-ului Spaniei a avut de asemenea un efect pozitiv asupra estimărilor pentru 2024.

Instituția se așteaptă în trimestrul doi la un avans de 0,5%, și de asemenea a menținut previziunile pentru 2025 și 2026 la 1,9% și, respectiv, 1,7%.

Evoluția Spaniei o va depăși pe cea a altor mari economii din UE și este clar peste media de 0.9% previzionată în acest an pentru zona euro.

Decizia Băncii Spaniei contrastează cu cea a Bundesbank, care a înrăutățit previziunile privind avansul economiei Germaniei în acest an la 0,3%, de la 0,4%.

Dar Banca Centrală a Spaniei avertizează asupra incertitudinilor privind sustenabilitatea dinamismului sectorului serviciilor și a reactivării reglementărilor fiscale ale UE, care limitează deficitul bugetar.

"Conformarea cu aceste reglementări vor necesita configurarea și implementarea unui plan de consolidare fiscală pe termen mediu, care va permite o corecție mai mare a deficitului decât cea prevăzută în aceste previziuni", se arată în raport.

De asemenea, instituția se așteaptă ca rata dobânzii în Spania să se situeze anul acesta la 3%, față de un nivel de 2,7% previzionat anterior, în urma prețurilor ridicate la energie. Inflația ar urma să se modereze gradual la 2% în 2025 și 1,8% în 2026.

Cheltuielile vizitatorilor străini în Spania au ajuns anul trecut la nivelul record de 108,662 miliarde de euro (118,260 miliarde de dolari), o creștere de 24,7% față de 2022 și peste nivelul din 2019, înaintea pandemiei, când turiștii străini au cheltuit 91,912 miliarde de euro.

Și numărul vizitatorilor străini în Spania s-a situat în 2023 la un nivel record: 85,1 milioane. Sosirile în Spania au crescut cu 18,7% față de 2022 și au depășit nivelul de dinaintea pandemiei, când s-au înregistrat 83,5 milioane, arată datele publicate recent de Institutului Național de Statistică (INE).

Turismul este un sector strategic pentru Spania, în condițiile în care în 2022 a fost responsabil pentru 11,6% din Produsul Intern Brut și 9,3% din forța de muncă, conform datelor Institutului Național de Statistică. 

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
turism
economie