Doar 46 de companii cu capital integral românesc au afaceri de peste 100 mil.euro

Doar 46 de companii cu capital integral românesc au afaceri de peste 100 mil.euro

Sursa foto: Laszlo Raduly

Profit.ro
Profit.ro
scris 5 nov 2015

România are 275 de companii cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, din care doar 46 au capital integral românesc, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, precizând că în acest an s-a diminuat capitalul privat autohton, în favoarea celui strain.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Datele CCIR arată că în acest an a avut loc o diminuare a capitalului privat integral românesc. Nu este scădere spectaculoasă, dar dacă ne uităm pe structura companiilor în funcție de cifra de afaceri vedem că avem 275 de companii cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, dintre acestea 88 sunt românești, dar doar 46 au capital integral românsc”, a declarat Daraban la conferința ”Concurența în sectoare cheie ale economiei românești” organizată de Consiliul Concurenței.

El a precizat că același dezechilibru este consemnat și pe segmentul companiilor cu cifră de afaceri între 50 și 100 de milioane de euro, unde ponderea capitalului străin este de asemenea covârșitoare.

”Pe segmentul companiilor cu afaceri de 10-20 milioane de euro balanța este echilibrată. Trebuie să salutăm și să recunoaștem rolul capitalului străin în România, care ține și asigură resursele bugetului de stat. Nu trebuie sa blamăm acest lucru,  sunt cei mai mari angajatori, aduc multă valoare adăugată societății românești în ansamblu”, a afirmat președintele CCIR.

Datele CCIR mai arată o scădere a numărului de firme foarte mari, mari și medii și o creștere în rândul microîntreprinderilor, de la 583.000 în 2013 la 589.000 în 2014.

În România erau active la sfârșitul lunii septembrie aproape 770.000 de firme.

viewscnt
Afla mai multe despre
ccir
firme
afaceri