După valul de critici generat de amânarea facilităților, Cioloș bate în retragere și spune că nu se va atinge de Codul Fiscal

După valul de critici generat de amânarea facilităților, Cioloș bate în retragere și spune că nu se va atinge de Codul Fiscal
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 13 dec 2016

Premierul Dacian Cioloș bate în retragere după ce a constatat că decizia liderului PSD, Liviu Dragnea, de a dezvălui că s-a înțeles cu el pentru a amâna reducerea TVA și a accizelor la carburanți și de a împiedica eliminarea taxei speciale pe construcții a generat un puternic val de critici și afirmă acum că nu se va atinge de Codul Fiscal. Marți la prânz, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a confirmat pentru întreaga presă că Cioloș a fost de acord să amâne facilitățile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament și de rezultatele alegerilor de duminică", afirmă acum Cioloș.

Anterior, liderul PSD a anunțat că i-a cerut premierului Cioloș ca taxa pe valoarea adăugată să nu mai scadă de anul viitor și să amâne reducerea accizelor la carburanți și eliminarea taxei pe construcții speciale, astfel încât PSD să își poată aplica propriul program de guvernare. Solicitarea i-a fost adresată în ideea că amânările trebuie decise în acest an și că este posibil ca viitorul Guvern, pe care PSD se pregătește să îl formeze, să nu își intre în atribuții până atunci.

Impactul bugetar al celor trei măsuri este calculat la 6,5 miliarde de lei.

După anunțul liderului PSD, purtătorul de cuvânt al Guvernului Cioloș, Liviu Iolu, a afirmat pentru presă că Guvernul va accepta cererea liderului PSD și va amâna măsurile fiscale respective. 

"Premierul Dacian Cioloș a avut o convorbire telefonică cu Liviu Dragnea în legătură cu actele normative pe care acest guvern poate să le adopte în perioada următoare. Șeful PSD și-a exprimat dorința de includere în această listă a unor acte normative de prorogare a unor termene de aplicare a unor măsuri fiscale care ar putea pune presiune pe bugetul pe anul viitor. Premierul Dacian Cioloș va proroga aceste termene, pentru că principiile acestui guvern - predictibilitate și responsabilitate - rămân valabile până la finele mandatului", a fost declarația transmisă de Iolu presei.

EXCLUSIV Comercianții primesc noi termene de la Finanțe pentru înlocuirea caselor de marcat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Comercianții primesc noi termene de la Finanțe pentru înlocuirea caselor de marcat

Ulterior, după valul de critici rezultat, acesta a revenit spunând la HotNews.ro ca premierul Dacian Cioloș lua în calcul "aceste măsuri înainte de discuția telefonică pe care a avut-o cu Liviu Dragnea".

Conform Codului Fiscal, taxa pe valoarea adăugată este programată să scadă de la 20% la 19%, începând cu anul viitor, Liderul PSD vrea însă ca TVA să rămână 20% anul viitor și să scadă la 18% din 2018.

Codul Fiscal care prevede aceste reduceri a fost inițiat chiar de Guvernul PSD condus de Victor Ponta, în 2015, și aprobat în Parlament cu larga majoritate a parlamentarilor PSD. Aceste măsuri erau prevăzute inițial să fie aplicate chiar din 2016, dar au fost amânate pentru 2017 după ce președintele Klaus Iohannis a cerut reanalizarea acestora.

PSD a câștigat alegerile parlamentare de duminică și se pregătește să formeze noul Guvern.

EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorul care își remunerează angajații sub salariul minim va risca închisoarea numai în anumite condiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorul care își remunerează angajații sub salariul minim va risca închisoarea numai în anumite condiții

Programul economic al PSD, pe care liderul Liviu Dragnea a spus că îl va pune în aplicare, conține reduceri masive de taxe: 0% pentru salariile, pensiile și veniturile din activități independente sub 2.000 lei brut lunar și 10% dacă depășesc acest prag, contribuții de asigurări cu 4 puncte procentuale mai mici, 0% la dividende, 1% pentru microîntreprinderi, TVA de 18%, eliminarea a 102 taxe nefiscale. Majoritatea măsurilor sunt prevăzute pentru 2018, ia rprogramul nu face nicio referire la amânarea sau anularea măsurilor actuale din Codul fiscal care ar trebui să intre în vigoare din prima zi a lui 2017: reducerea TVA la 19%, eliminarea supraaccizei la carburanți și a taxei pe stâlp. 

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
accize
dragnea
ciolos