Economia zonei euro a crescut neașteptat în ultimul trimestru și pare că va evita o recesiune, chiar dacă cea mai mare economie europeană a scăzut

Economia zonei euro a crescut neașteptat în ultimul trimestru și pare că va evita o recesiune, chiar dacă cea mai mare economie europeană a scăzut
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 31 ian 2023
Zona euro este pe cale să evite o recesiune, după ce a înregistrat o creștere neașteptată la sfârșitul anului 2022, în ciuda unei inflații de două cifre și a invaziei Rusiei în Ucraina.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
 
Produsul intern brut a crescut ușor, cu 0,1%, în ultimul trimestru, a anunțat marți Eurostat, sfidând estimările economiștilor care vedeau o contracție de 0,1%. Deși economia germană și cea italiană s-au contractat, Franța și Spania au înregistrat creșteri. 

Guvernul anunță câți beneficiari de panouri fotovoltaice va subvenționa. Anul trecut au fost de trei ori mai puțini CITEȘTE ȘI Guvernul anunță câți beneficiari de panouri fotovoltaice va subvenționa. Anul trecut au fost de trei ori mai puțini

Creșterea PIB evidențiază rezistența zonei euro după ce a depășit riscurile unei penurii de gaze. Dar, având în vedere că economiștii prevăd scăderea PIB în primul trimestru, zona euro nu este încă total în afara pericolului de recesiune.

Zona euro se confruntă cu inflație persistentă, aflată în prezent de la peste 9%. Cu toate acestea, guvernele au încercat să compenseze pagubele pentru gospodării și firme, distribuind ajutoare de miliarde de euro. O iarnă blândă a contribuit, de asemenea, la calmarea piețelor energetice.
 
Economia germană s-a contractat în mod neașteptat în trimestrul al patrulea, conform datelor publicate luni, semn că cea mai mare economie europeană ar putea intra până la urmă în recesiune. Pe de altă parte, Franța a surprins astăzi pozitiv, cu o creștere economică de 0,1% în ultimul trimestru, deși estimările indicau o scădere de 0,2%.
viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
pib
zona euro
economie
pib zona euro
crestere economica