INS a confirmat creșterea de 4,4% a economiei românești în al doilea trimestru

Economie   
INS a confirmat creșterea de 4,4% a economiei românești în al doilea trimestru

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat, vineri, creșterea de 4,4% a economiei românești în al doilea trimestru, serie brută, față de perioada similară a anului trecut. Guvernul mizează în acest an pe o creștere economică de 5,5%.

INS a anunțat, în august, primele estimări legate de evoluția economiei în al doilea trimestru. Potrivit acestora, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat un avans de 4,4%, serie brută, în al doilea trimestru al acestui an, față de perioada similară a anului trecut, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Proiect: Toate exporturile de animale vii în afara UE vor trebui însoțite de medic veterinar CITEȘTE ȘI Proiect: Toate exporturile de animale vii în afara UE vor trebui însoțite de medic veterinar
Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

”Față de același trimestru din anul 2018, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 4,4% pe seria brută și cu 4,6% pe seria ajustată sezonier”, se arată în comunicatul emis vineri.

Produsul Intern Brut – serie brută - estimat pentru trimestrul II 2019 a fost de 240,578 miliarde lei, prețuri curente.

In semestrul I 2019, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2018, cu 4,7%, pe seria brută, și cu 4,8%, pe seria ajustată sezonier.

Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2019 a fost de 440,962 miliarde lei, prețuri curente.

La creșterea PIB, în semestrul I 2019 față de semestrul I 2018, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuții pozitive mai importante având comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (+1,2%), cu o pondere de 20,3% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,8%.

Alte contribuții importante au avut construcțiile (+0,5%), cu o pondere de 3,5% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 14,9%; informațiile și comunicațiile (+0,5%), cu o pondere de 5,8% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,9%.

Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 9,5% la formarea PIB, au contribuit cu +0,9% la creșterea PIB, volumul lor majorându-se cu 8,9%.

Decizie CJUE în caz similar celui de la Caracal: Firmele de telefonie trebuie să localizeze gratuit apelantul la 112. Chiar și când telefonul nu are SIM CITEȘTE ȘI Decizie CJUE în caz similar celui de la Caracal: Firmele de telefonie trebuie să localizeze gratuit apelantul la 112. Chiar și când telefonul nu are SIM

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal, cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 6,1%, contribuind cu 3,9% la creșterea PIB; formării brute de capital fix, care a contribuit cu 2,3% la creșterea PIB, ca urmare a creșterii volumului său cu 12,4%.

O contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-2%), consecință a creșterii cu 2,7% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și servicii, de 6,4%.

În iunie, INS a confirmat creșterea de 5%, serie brută, a economiei românești în primul trimestru al acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
economie