Mutare surpriză a BNR: reduce dobânda de politică monetară la 1,25%

Mutare surpriză a BNR: reduce dobânda de politică monetară la 1,25%
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 15 ian 2021

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât reducerea dobânzii cheie de la 1,5% la 1,25% pe an, un nou minim istoric.

Va fi redusă corespunzător și rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75%, de la 1% pe an, și rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75% pe an de la 2% pe an. Au fost păstrate nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ 3.353 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ 3.353 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Este cea de-a patra reducere de dobândă din partea BNR de după declanșarea pandemiei COVID-19. În total, BNR a tăiat 1,25 puncte procentuale de dobândă cu mutarea de astăzi.

Analiștii nu mizau pe o nouă reducere a dobânzii cheie, cel puțin nu pe una atât de rapidă. După ce inflația a încheiat anul trecut la 2,1%, economistul-șef al BCR Ciprian Dascălu scria că nu se așteaptă al o reducere a ratei cheie în viitorul apropiat, având în vedere preocuparea BNR pentru cursul de schimb și limitările aduse de deficitele gemene – de cont curent și cel bugetar.

“Banca centrală a reînceput deja o politică mai acomodativă prin relaxarea managementului lichidității și are un potențial echivalent cu 100 de puncte de bază pentru a împinge ratele pe termen scurt în jos”, scria Dascălu. “Dacă e nevoie, BNR poate reduce nivelul rezervelor minime obligatorii pentru lei”.

ING prognoza, de asemenea, un nivel al ratei cheie nemodificat în acest an, dar nu excludea surprizele. “Pentru 2021, deși ne menținem punctul de vedere privind o rată cheie nemodificată, recunoaștem, de asemenea, că posibilitatea reducerii ulterioare a ratei este semnificativă, mai ales având în vedere așteptările inflației mai redusă. Prin urmare, o rată cheie de 1% la sfârșitul anului 2021 nu este imposibilă în opinia noastră”, scria economistul șef Valentin Tătaru.

Prognoza de inflație a BCR pentru 2021 este de 3,1%, în timp ce ING miza pe o inflație de 2,6% la finele anului.

Dobânzile pe termen lung erau aproape de minimele istorice înainte de mutarea BNR. Curba randamentelor este însă mult mai plată decât în perioada 2015-2016, când inflația era foarte scăzută și dobânzile pe termen scurt erau considerabil mai reduse decât în prezent.

Și dobânda pentru creditele populației a scăzut și era pe o tendință de scădere.

Deficitul de cont curent a urcat la 11 luni peste nivelul din 2019, deși în primăvară părea că se va ajusta ca urmare a pandemiei. Totodată, deficitul bugetar a ajuns la un nivel aproape de record anul trecut, la peste 9% din produsul intern brut, și va rămâne și în acest an la un nivel ridicat de aproape 7%.

Știre în curs de actualizare...

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda cheie
dobanda politica monetara
rezerve minime obligatorii
rmo