Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 35.000 în primul trimestru din 2024

Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 35.000 în primul trimestru din 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2024

Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 35.000 în primele trei luni din 2024, în creștere cu 1.700 față de trimestrul anterior, însă, raportat la perioada similară a anului trecut, acesta a scăzut cu 12.100, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Potrivit sursei citate, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,24 puncte procentuale, față de primele trei luni din 2023. Pentru trimestrul I din 2024, rata locurilor de muncă vacante estimată este de 0,69%, în creștere cu 0,04 puncte procentuale față de trimestrul precedent, scrie Agerpres.

INFOGRAFICE Noi branduri de lux vin în România. Vor fi și 13 noi hoteluri de cinci stele, cu mărci celebre. Brandurile de retail de lux au investit peste 6 miliarde euro în achiziții imobiliare CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Noi branduri de lux vin în România. Vor fi și 13 noi hoteluri de cinci stele, cu mărci celebre. Brandurile de retail de lux au investit peste 6 miliarde euro în achiziții imobiliare

Conform INS, în trimestrul I 2024, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (1,53%), intermedieri financiare și asigurări (1,51%), respectiv în distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare și activități de spectacole, culturale și recreative (1,36% pentru fiecare în parte).

Peste 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au concentrat în industria prelucrătoare (8.100 locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,74%.

Sectorul bugetar a însumat peste 19% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, în sănătate și asistență socială, respectiv administrația publică s-au regăsit câte 3.000 de locuri vacante, iar în învățământ 700 de locuri vacante.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în învățământ (0,20%), industria extractivă (0,25%), respectiv în agricultură, silvicultură și pescuit (0,37%).

Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare și industria extractivă (100 locuri vacante pentru fiecare în parte), respectiv în alte activități de servicii (200 locuri vacante).

CONFIRMARE OMV Petrom închiriază unei școli private turnul din Petrom City, cel mai mare sediu al unei companii din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OMV Petrom închiriază unei școli private turnul din Petrom City, cel mai mare sediu al unei companii din România

Prin comparație cu trimestrul precedent, cele mai relevante creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în construcții (+0,28 puncte procentuale), urmate de distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare, respectiv sănătate și asistență socială (+0,18 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creșteri s-au observat în construcții (+1.300 locuri vacante), sănătate și asistență socială (+700 locuri vacante), urmate de transport și depozitare, respectiv activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+400 locuri vacante pentru fiecare în parte).

La polul opus, în ceea ce privește rata locurilor de muncă vacante, cele mai relevante scăderi s-au observat în activitățile de tranzacții imobiliare (-0,14 puncte procentuale), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor (-0,13 puncte procentuale); această din urmă activitate a înregistrat și cea mai semnificativă diminuare a numărului locurilor de muncă vacante (-1.100 locuri vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, cele mai importante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în tranzacții imobiliare (-0,84 puncte procentuale), administrație publică (-0,80 puncte procentuale), respectiv activități de servicii administrative și activități de servicii suport (-0,58 puncte procentuale).

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai relevante scăderi în industria prelucrătoare (-2.900 locuri vacante), administrație publică (-2.200 locuri vacante), respectiv activități de servicii administrative și activități de servicii suport (-1.800 locuri vacante).

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai semnificative creșteri în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,31 puncte procentuale), respectiv în alte activități de servicii (+0,17 puncte procentuale).

Cât privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai mari creșteri s-au regăsit în hoteluri și restaurante (+400 locuri vacante) și în construcții (+300 locuri vacante).

Potrivit INS, în trimestrul I 2024, cele mai mari valori atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (0,80%, respectiv 9.600 locuri vacante), respectiv de muncitori calificați și asimilați - grupa majoră 7 (0,78%, respectiv 5.200 locuri vacante).

Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (0,33%, respectiv 100 locuri vacante) și de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori - grupa majoră 1 (0,42%, respectiv 1.600 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, atât rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat cele mai relevante creșteri în râƒndul ocupațiilor de muncitori calificați și asimilați - grupa majoră 7 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +1.100 locuri vacante), respectiv de operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente - grupa majoră 8 (+0,12 puncte procentuale, respectiv +700 locuri vacante).

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a cunoscut scăderi mai semnificative în râƒndul ocupațiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (-0,08 puncte procentuale) și de lucrători în domeniul serviciilor - grupa majoră 5 (-0,07 puncte procentuale), această din urmă grupă majoră a înregistrat și cea mai relevantă scădere a numărului locurilor de muncă vacante (-700 locuri vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, cei doi indicatori au înregistrat exclusiv scăderi. Astfel, în ceea ce rata locurilor de muncă vacante, cele mai relevante diminuări s-au regăsit în rândul ocupațiilor de funcționari administrativi - grupa majoră 4 (-0,39 puncte procentuale), urmate de cele de ocupații elementare - grupa majoră 9 (-0,38 puncte procentuale).

Relativ la numărul locurilor de muncă vacante, aceasta a cunoscut cele mai semnificative scăderi în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (-4.000 locuri vacante), urmate de cele de ocupații elementare - grupa majoră 9 (-2.600 locuri vacante). 

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
locuri de munca