Licitația de obligațiuni a Ministerului de Finanțe s-a bucurat din nou de o cerere ridicată din partea investitorilor. Dar cererea mai mare pentru datoria publică românească nu vine și cu o reducere a randamentelor, care, dimpotrivă, certifică tendința de creștere din ultimele luni.
Finanțele au scos la licitație titluri scadente în iunie 2026 cu un prospect de 400 de milioane de lei. Cererea de la bănci a fost de 810 milioane de lei, iar statul a emis titluri de circa 576 de milioane de lei. Este a doua licitație din această săptămână în care cererea din partea investitorilor depășește de cel puțin două ori prospectul.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Randamentul mediu de adjudecare de 3,24% este însă unul în creștere. Aceleași titluri au fost scoase luna trecută la licitație la un randament de 3,05% pe an.
Dobânzile plătite de stat sunt pe o clară tendință ascendentă în ultimele luni, atât ca urmare a inflației interne mai mari, cât și a creșterii inflației la nivel internațional, ceea ce duce la mișcări de capital defavorabile economiilor emergente.
Curba randamentelor este mai jos decât în urmă cu un an, dar mai sus decât în urmă cu două luni și mai abruptă față de nivelul de la începutul anului.
Analiștii așteaptă o întărire a politicii monetare încă din acest an. BNR ar urma să crească dobânda cheie din noiembrie, după ce în prealabil va steriliza lichiditatea din piață.
Guvernul a acoperit circa 60% din calendarul de împrumuturi în acest an și s-a bazat într-o proporție importantă pe împrumuturi externe, cu emisiuni de 7 miliarde de euro.