Produsul intern brut al României s-a contractat cu 12,3% în aprilie-iunie comparativ cu ianuarie-martie, arată datele semnal publicate de Institutul Național de Statistică.
Față de același trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută, cât și pe seria ajustată sezonier.
În primele șase luni din 2020, Produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,7%, pe seria brută și cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
În trimestrul 1 din acest an față de trimestrul 4 din 2019, creșterea PIB a fost de 0,3% pe serie ajustată sezonier, astfel că economia a evitat o recesiune tehnică, anume două trimestre consecutive de contracție.
Economia a fost afectată de scăderea cererii externe mai ales începând cu luna martie, când și cererea și activitatea internă au fost perturbate de măsurile de restricție a libertății de mișcare impuse de autorități, unele afaceri fiind oprite temporar prin ordonanțe militare.
Guvernul așteaptă o contracție economică de 3,8% în acest an, printre cele mai optimiste estimări din piață. Datele cu frecvență lunară arată o revenire a activității economice în ultimele luni.
INS precizează că datele semnal sunt afectate de dificultățile de colectare ca urmare a pandemiei și că informațiile au fost completate din surse alternative, astfel că sunt așteptate revizuiri.
Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2020, fiind revizuită față de varianta publicată în 7 iulie 2020.