"Victima propriului succes": România poate pierde 1,5 miliarde euro din PNRR

"Victima propriului succes": România poate pierde 1,5 miliarde euro din PNRR
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 feb 2022

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, și comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, au discutat la Bruxelles mai multe chestiuni legate de Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), inclusiv riscul ca statul român să piardă alocări de 1,5 miliarde euro pentru că a performat economic peste așteptări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Tot în zona PNRR a fost abordată tema reducerilor sumelor acordate statelor membre care au avut performanțe economice peste cele anticipate la momentul alocărilor inițiale. România ar putea înregistra o corecție financiară de circa 1,5 miliarde euro", se arată într-un comunicat al MIPE.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

În ianuarie, președintele PNL, Florin Cîțu, declara că "România este victima propriului succes", în contextul în care Vîlceanu spusese anterior că statul român poate pierde circa 2 miliarde euro din PNRR pe partea de granturi, din cauză că alocările inițiale fuseseră stabilite de Comisia Europeană pe baza unor estimări de PIB mai pesimiste decât rezultele efective înregistrate de România. 

Alte subiecte abordate la întâlnirea dintre Vîlceanu și Vestager au fost contribuțiile pentru instrumentele financiare destinate sectorului privat și reglementările referitoare la schemele de ajutor de stat în domeniul energetic.

FOTO Ford a prezentat noua generație a versiunii de performanță Ranger Raptor CITEȘTE ȘI FOTO Ford a prezentat noua generație a versiunii de performanță Ranger Raptor

"Comisarul european a ținut să aprecieze că Planul Național de Redresare și Reziliență al României este ambițios, echilibrat pe recomandările specifice de țară și investițiile necesare pentru realizarea acestora", se menționează în comunicat.

În cadrul discuțiilor, ministrul Vîlceanu a explicat necesitatea ca instrumentele financiare să rămână la fel de atractive chiar și în perspectiva aplicării regulilor privind ajutorul de stat, prevăzute în PNRR, și a solicitat o decizie a Comisiei.

ULTIMA ORĂ Decizie UE privind certificatul verde: Testele antigen rapide vor putea fi folosite pentru a dovedi trecerea prin boală CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie UE privind certificatul verde: Testele antigen rapide vor putea fi folosite pentru a dovedi trecerea prin boală

"România a colaborat îndeaproape cu serviciile Comisiei Europene și Fondul European de Investiții pentru a finaliza negocierile pe marginea privind Acordului de contribuție privind instrumentele financiare pentru sectorul privat. Semnarea documentului reprezintă îndeplinirea unuia dintre indicatorii (milestone) pentru care România urmează să solicite rambursarea de fonduri în prima cerere de rambursare în cadrul PNRR. Reamintim faptul că aceasta urmează să fie trimisă Comisiei în mai 2022", precizează ministerul.

În ceea ce privește schemele de ajutor de stat în domeniul energetic, reprezentantul MIPE a solicitat clarificări privind modul în care viitoarele reglementări, mai flexibile, pot fi aplicate în cadrul apelurilor finanțate în cadrul PNRR.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Cei doi oficiali au mai discutat și despre progresul înregistrat în două reforme importante cuprinse în PNRR, respectiv reforma pensiilor și digitalizarea.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr
corectii pnrr
alocari pnrr
granturi pnrr
dan vilceanu florin citu