EXCLUSIV Marfin Bank își schimbă numele

EXCLUSIV Marfin Bank își schimbă numele
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 16 apr 2019

Marfin Bank, bancă preluată la jumătatea anului trecut de familia omului de afaceri grec Vardis Vardinogiannis, își va schima numele în Vista Bank din 15 mai, potrivit mai multor surse din piață. Noua denumire a fost rezervată deja în registrul de mărci.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Conform datelor analizate de Profit.ro, Marfin Bank a depus mai multe cereri la Oficiul de Stat pentru Mărci și Invenții pentru rezervarea identității Vista Bank, cu mai multe variante de logo. Marca Vista Bank nu este una internațională, dar o bancă regională cu același nume operează în statul american Texas.

EXCLUSIV Marfin Bank își schimbă numele

Marfin este una dintre băncile mici din sistem, cu o cotă de piață de sub 1%, și a fost preluată din iulie 2018 de Barniveld Enterprises, un fond controlat de familia greacă Vardinogiannis, una dintre cele mai bogate din Grecia.

Banca aparținuse anterior Cyprus Popular Bank, în care erau plasate activele neperformante rezultate din criza bancară cipriotă și care se află în rezoluție – adică un faliment controlat de către statul cipriot, care încearcă să recupereze din pierderile cauzate de implozia sistemului bancar.

Guvernul crește plafonul pentru împrumuturi externe mai repede decât avea planificat: încă 4 miliarde de euro, după majorarea cu 7 miliarde de la finele lui 2017 CITEȘTE ȘI Guvernul crește plafonul pentru împrumuturi externe mai repede decât avea planificat: încă 4 miliarde de euro, după majorarea cu 7 miliarde de la finele lui 2017

Marfin Bank România a preluat în 2013 de la sucursala Bank of Cyprus credite de 82 de milioane de euro și depozite de 77 de milioane de euro. Conturile românilor la Bank of Cyprus au fost înghețate vreme de câteva săptămâni, însă deponenții au scăpat de pierderea banilor prin această tranzacție.

După achiziție, Vardinogiannis a virat capital social nou de 30 de milioane de euro, sumă necesară în condițiile în care Marfin acumulase pierderi de 192 de milioane de lei în cei 20 de ani de prezență pe piața românească, potrivit rezultatelor financiare pentru anul 2017, ultimele disponibile.

Banca a realizat un profit net de 5,7 milioane de lei în 2017, față de 39,7 milioane de lei în 2016 și o pierdere de 10 milioane de lei în 2015. Rezultatele pozitive nu au venit, însă, din activitatea comercială, ci din rambursarea cu discount a unor linii de credit către Bank of Cyprus.

La finele anului 2017 Marfin Bank avea o cotă de piață de 0,46%, la un activ net de circa 2 miliarde de lei. Banca avea o rețea de 30 de sucursale și circa 250 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
marfin bank
vista bank
schimbare nume marfin bank