EXCLUSIV SRI face instructaje contraspionaj și în companiile private: "Doar la cerere și gratuit"

EXCLUSIV SRI face instructaje contraspionaj și în companiile private: "Doar la cerere și gratuit"
scris 14 feb 2016

Serviciul Român de Informații organizează, la cerere și gratuit, instructaje contraspionaj în companiile private, după model occidental. SRI a demarat deja un program de awareness pe această temă în mai multe instituții ale statului, ca urmare a nivelului redus al culturii de securitate constatat în administrația publică centrală.

"Programul de awareness poate viza și oferirea de sprijin entităților private care gestionează date confidențiale referitoare la rezultatele unor cercetări, secrete tehnologice ce pot intra în sfera de interes a serviciilor de informații străine. În acest sens vizăm extinderea programului și către aceste zone de interes, cu scopul formării și dezvoltării unei culturii de securitate, prin oferirea gratuită de consultanță de specialitate, la solicitarea instituțiilor și entităților interesate, prin adaptarea la specificul beneficiarilor", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții SRI. 

În ultimul număr de anul trecut al revistei Intelligence, editată de SRI, este publicată o informare a Direcției Generale Contraspionaj a Serviciului în care se arată că nivelul redus al culturii de securitate din principalele instituții din administrația publică centrală reprezintă o oportunitate pentru eventuale acțiuni informative ostile, care ar putea afecta securitatea națională.

Alro a contractat un nou împrumut, de 137 milioane dolari, de la un consorțiu bancar condus de Raiffeisen CITEȘTE ȘI Alro a contractat un nou împrumut, de 137 milioane dolari, de la un consorțiu bancar condus de Raiffeisen

"Această stare de fapt, precum și existența certă a interesului serviciilor de spionaj străine față de angajații sau activitățile diferitelor instituții ale statului român, au condus la demararea programului de awareness în contraspionaj, ca parte a politicii de prevenție a SRI", se spune în informare.

SRI menționează că inițiativa lansării unor programe de educare protectivă a funcționarilor publici, dar și a marilor companii, în domeniul contraspionajului, nu este o noutate, awareness-ul fiind o preocupare constantă pentru statele occidentale.

"Există situații în care funcționarii români cu funcții importante în stat transmit din naivitate sau necunoaștere informații sau date cetățenilor străini și români cu care intră în contact, mai ales în discuții informale. Programul urmărește consolidarea culturii de securitate în special în mediul funcționarilor autorităților centrale", afirmă SRI.

Cum au introdus Guvernul și SRI \ CITEȘTE ȘI Cum au introdus Guvernul și SRI "monopolizarea resurselor naturale" pe lista amenințărilor la securitatea națională

În briefingurile oferite, ofițerii SRI le vorbesc funcționarilor despre potențialele riscuri de securitate la care sunt expuși prin natura activităților desfășurate sau a tipului de informații la care au acces, reperele și instrumentele necesare identificării acțiunilor informative ostile și a tentativelor de atragere la care pot fi supuși și despre elementele de comportament contrainformativ pe care sunt obligați să le cunoască și să și le asume.

SRI le mai pune în vedere "necesitatea adoptării unui comportament proactiv, însemnând atât notificarea instituțiilor cu atribuții în domeniul protecției informațiilor clasificate atunci când este cazul, cât și solicitarea de expertiză atunci când există suspiciuni și deschiderea față de demersurile de conștientizare inițiate de SRI".

"Deși în prezent programul se adresează preponderent instituțiilor de la nivel central, cu un grad mai mare de risc, în timp, acesta poate fi deschis tuturor domeniilor de activitate în care sunt gestionate informații clasificate sau nedestinate publicității și care au fost identificate ca ținte ale serviciilor de informații străine (centre de cercetare, instituții de învățământ etc). Ulterior, ca efect vizibil al consolidării culturii de securitate în țara noastră, programul ar putea fi extins și către mediul privat, similar practicii occidentale în acest domeniu", se mai spunea în informarea SRI.

Șeful ANAF și vicepreședintele, sub acuzarea DNA. Ministrul Finanțelor le cere demisia. Al 4-lea șef ANAF înghesuit de procurori CITEȘTE ȘI Șeful ANAF și vicepreședintele, sub acuzarea DNA. Ministrul Finanțelor le cere demisia. Al 4-lea șef ANAF înghesuit de procurori

La solicitarea Profit.ro, reprezentanții Serviciului au arătat că programul de awareness poate fi accesat de către toate entitățile publice și private care resimt nevoia unui sprijin specializat, dar au ținut să precizeze că "SRI nu va solicita sau impune implementarea programului în instituții, acest demers fiind atributul exclusiv al conducătorilor entităților interesate".

Totodată, cei de la SRI au spus că nu pot oferi exemple cu privire la practica occidentală în domeniu.

"Totuși, există referințe publice (online) care indică faptul că state precum SUA, Germania, Marea Britanie au astfel de programe. Acestea vizează prevenirea și contracararea activităților de spionaj în mediul economic, științific și al cercetării, prin organizarea de discuții bilaterale de informare pe teme concrete de securitate sau prin organizarea, în comun, a unor campanii de conștientizare a necesarului de securitate, adresate managementului și personalului firmelor", se menționează în răspunsul adresat Profit.ro de către SRI.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
serviciul roman de informatii
sri
contraspionaj
securitate
cultura de securitate
intelligence