Cea mai veche carte din lume deținută de un proprietar privat, vândută la licitație cu 3 milioane de lire sterline. Vânzarea a depășit estimările inițiale

Cea mai veche carte din lume deținută de un proprietar privat, vândută la licitație cu 3 milioane de lire sterline. Vânzarea a depășit estimările inițiale
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

Un manuscris vechi de aproape 1.800 de ani, prezentat ca fiind cea mai veche carte din lume aflată într-o colecție privată - și cea mai veche carte liturgică creștină existentă - s-a vândut la licitația Christie's din Londra pentru 3,065 milioane de lire sterline (3,9 milioane de dolari), transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

”Codexul Crosby-Schøyen este unul dintre cele mai vechi exemple de carte într-o formă recunoscută de noi astăzi”, a declarat Eugenio Donadoni, specialist principal al Christie's, manuscrise medievale și renascentiste, scrie News.ro.

Încep lucrările la prima pistă de decolare-aterizare construită în ultimii 30 de ani. Investiție de peste 12 miliarde de lei CITEȘTE ȘI Încep lucrările la prima pistă de decolare-aterizare construită în ultimii 30 de ani. Investiție de peste 12 miliarde de lei

”Fiind cea mai veche carte cunoscută aflată în mâini private, este extrem de rară și este foarte puțin probabil ca așa ceva să mai apară vreodată la licitație”, a adăugat acesta. 

Licitația a început de la 1,7 milioane de lire sterline (2,17 milioane de dolari), atrăgând atât participanți online, cât și în persoană. După o activitate intensă, ciocanul a căzut și a fost adjudecată de un ofertant anonim prin telefon. Prețul final, care a depășit estimarea de dinaintea vânzării, cuprinsă între 2 și 3 milioane de lire sterline, a reafirmat faptul că piața înfierbântată a cărților liturgice extrem de rare și vechi nu dă semne de încetinire.

Anul trecut, Sotheby's a stabilit un record pentru cel mai scump manuscris vândut la licitație, când a obținut 38,1 milioane de dolari pentru Codex Sassoon, o Biblie ebraică veche de 1.100 de ani.

Codexul - care conține primele copii complete ale textelor biblice ale lui Iona și ale primei epistole a lui Petru - oferă o fereastră unică în creștinismul timpuriu.

”Rezultatul puternic al licitației este o dovadă a semnificației istorice și culturale profunde a cărții”, spune Donadoni.

Produs într-una dintre primele mănăstiri creștine din Egiptul Superior, codexul de 104 pagini a fost scris de mână pe foi de papirus cu două fețe de către un singur scrib în limba coptă - o limbă egipteană în care sunt păstrate multe texte importante ale creștinismului timpuriu - pe parcursul a patru decenii.

Cercetările extinse și datarea cu carbon au indicat că acesta datează din perioada 250-350 d.Hr., o perioadă istorică importantă din primii ani ai creștinismului. În 1952, acesta a fost descoperit îngropat într-un borcan în nisip, alături de alte peste 20 de coduri, de către fermierii din apropierea orașului Dishna, Egipt.

Starea remarcabilă a papirusului, care este acum conservat între plăci de plexiglas, poate fi atribuită climatului arid al Egiptului, potrivit lui Donadoni.

Aceste manuscrise sunt cunoscute în mod colectiv sub numele de ”documentele Dishna” sau ”papirusurile Bodmer”, după numele colecționarului elvețian Martin Bodmer.

Codexul Crosby-Schøyen a schimbat de mai multe ori mâinile de la descoperirea sa. A fost achiziționat de Universitatea din Mississippi, unde a rămas până în 1981, și a fost vândut de mai multe ori înainte de a fi cumpărat de omul de afaceri norvegian și colecționarul de cărți rare Martin Schøyen în 1988.

Codexul este unul dintre mai multe manuscrise vândute la Christie's din colecția Schøyen, care este ”una dintre cele mai mari și mai cuprinzătoare colecții de manuscrise adunate vreodată”, potrivit casei de licitații. Întreaga colecție cuprinde peste 20.000 de piese, acoperind 5.000 de ani de istorie, de la 3.500 î.Hr. până în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
carte
licitatie